Kimchi

Kimchi wordt vaak Koreaanse zuurkool genoemd omdat het, net als de Nederlandse variant,  bestaat uit gefermenteerde kool. Door dit fermentatieproces krijgt kimchi haar specifieke friszure smaak. In Korea wordt kimchi vaak als bijgerecht gegeten of als extra smaakmaker in gerechten.

Omelette of tosti

Naast het gebruik van Kimchi als bijgerecht kan het ook heel goed worden gemixt met Nederlandse gerechten. Zo is kimchi bijvoorbeeld ook de perfecte smaakmaker door een omelette of tussen een tosti met kaas.

Ingrediënten

Kimchi bestaat in de basis altijd uit gefermenteerde Chinese kool (nappa cabbage). Hier wordt vaak nog fijngesneden wortel, rettich of bosui aan toegevoegd - maar dit verscheelt per recept. De groenten worden gezout, afgespoeld en ingesmeerd met een kruidenpasta die bestaat uit gember, knoflook en gochugaru (Koreaanse chilipeper).

Fermenteren

Dit zouten zorgt ervoor dat slechte bacteriën verdwijnen en goede bacteriën die nodig zijn bij het fermentatieproces blijven bestaan. De kimchi wordt tussen de 2 a 4 weken gefermenteerd. Hoe langer de kimchi fermenteert, hoe dieper en complexer de smaak. 

Zelf maken?

Kimchi kun je kant-en-klaar kopen in de meeste toko's en grote supermarkten. Maar zelf maken is natuurlijk veel leuker én lekkerder. Zo kun je zelf experimenteren met de smaak. Om je op weg te helpen delen we hieronder het recept voor onze kimchi. 

Zelfgemaakte kimchi met buikspek

Dit recept duurt even, maar dan heb je ook wat. Heb jij daar geen tijd voor en zin in een snelle kimchi? Probeer dan dit recept met groene kool. 

kimchi