Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

Hoofdnavigatie

  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
  • Video

Mijn account

  • Ik heb een account
    Inloggen
  • Maak een account aan om recepten te bewaren
    Inschrijven

Fermenteren is hip

Kooktips
Fermenteren is hip
Tijdens de Food Inspiration Days die afgelopen week in Eindhoven plaatsvonden werd het genoemd als een van de trends van dit moment, en ook het tv-programma Editie NL besteedde er aandacht aan (met behulp van 24Kitchen-chef Danny Jansen): fermenteren.
RottingsprocesDeze techniek is nu hip, maar bestaat al eeuwenlang en werd voornamelijk gebruikt om producten langer houdbaar te maken, vooral belangrijk in tijden en op plaatsen waar de koelkast nog geen gemeengoed was. Fermenteren is eigenlijk een gecontroleerd rottingsproces, waarbij de natuurlijk aanwezige suikers worden omgezet in zuren. Door de toevoeging van zout zorg je voor een lange houdbaarheid.
Chocolade en zuurkoolZuurkool is het bekendste voorbeeld van een gefermenteerd product, maar ook kaas, chocolade, koffie, wijn en vele andere ingrediënten hebben een fermentatieproces doorlopen.
GezondBehalve het voordeel van de langere houdbaarheid, is fermentatie ook geliefd omdat het uitgesproken smaken oplevert. Verder is gefermenteerde groente ontzettend gezond: rijk aan antioxidanten en probiotica geven ze een grote impuls aan je weerstand.
Zelf fermenterenGroente fermenteren kun je makkelijk zelf: bekijk hier bijvoorbeeld het recept voor zelfgemaakte zuurkool, en bekijk hier hoe Danny Jansen kimchi maakt: een populair gerecht uit de Koreaanse keuken. 
Bekijk hier het item van EditieNL met Danny Jansen over fermenteren.

Gerelateerde items

  • Hippe waldorfsalade

    Makkelijk
    25 min
    Met een account kun je dit recept bewaren
    Waldorfsalade
  • Duurzaam: wat is dat nou eigenlijk? Op onderzoek bij Nederlandse boeren

    Nieuws
    Duurzaam: wat is dat nou eigenlijk? Op onderzoek bij Nederlandse boeren
  1. Oma's delen 'geheime' tips voor stoofvlees
  2. Met deze simpele methode maak je de allerlekkerste tosti
  3. Dit is wat iedere theeliefhebber moet weten over thee
  4. Chef Julius Jaspers verklapt zijn tip voor de perfecte biefstuk
  5. BBQ-salade? 5 x verrassende varianten op de klassieke coleslaw
  6. 5x barbecue variaties met aubergine
  7. 5x variaties op klassieke mayonaise
  8. Kip op de BBQ? Maak eens één van deze heerlijke variaties!
  9. 5x kabeljauw op de barbecue
  10. Dit kruidenmengsel wordt steeds populairder
  11. Broccoli koken
  12. Meestgemaakte fouten bij het bereiden van mosselen (+ handige tips van chef Oren)
  13. BBQ-expert deelt 8 handige tips (die je waarschijnlijk nog niet kent)
  14. Zo hoort yoghurt écht te smaken
  15. Zo eet je wél lekker op een festivalcamping
  16. BBQ-expert tipt handige gadget voor op de barbecue
  17. Met deze tip word je vlees perfect gaar
  18. Met dit kruidenbedje maak je smaakvolle zalm op de BBQ
  19. Zo maak je met bier een heerlijke marinade voor je BBQ-vlees
  20. Lunchfavoriet: 11 x origineel broodbeleg dat je nog niet kende

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Mis het laatste foodnieuws niet, ontvang gratis handige kooktips en lees interessante foodartikelen

Show/hide
Logo 24Kitchen

Footer navigatie

  • Receptenzoeker
  • Populair
  • TV Gids
  • TV Aanbieders
  • Contact
  • HTML Sitemap
  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube

Service links

  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Privacybeleid