Hummus is een gerecht op basis van gemalen kikkererwten en sesampasta. Het wordt veelal geserveerd als gerecht bij een mezze-stijl menu: dit is een selectie van verschillende gerechtjes (zeg: de tapas van het Midden-Oosten en Noord-Afrika). Hoewel we weten dat het een uitvinding is uit het Midden-Oosten bestaat er over de specifieke herkomst veel onenigheid.

De hummus-rechtszaak

,,Heel veel landen claimen dat het van hen is", vertelt Jinan. Zo strijden Israël, Palestina, Syrië, Egypte en Jordanië al jaren om de titel. Libanon maakte het zelfs zo bont dat ze een rechtszaak aanspande om vast te stellen dat hummus een Libanese uitvinding is. Zonder succes overigens.

Hummus-tips

Uit welk land het ook komt, échte hummus komt in ieder geval niet uit de kant-en-klaar bakjes van de supermarkt. Wil je échte hummus proberen? Dan moet je 'm zelf maken, maar hoemoes dat ook alweer? Jinan Saleh leert ons met alle liefde hoe je dat thuis gemakkelijk doet. Hieronder haar vier tips. 

1. Week de kikkererwten

Voordat je de kikkererwten gaat koken, hoor je ze één nacht te weken in water. ,,Doe je dit niet, duurt het koken erg lang en zul je nooit dezelfde substantie krijgen als wanneer je dit wel doet'', tipt Jinan.

2. Geheim ingrediënt

Na een nacht weken kook je de geweekte kikkererwten in ruim water. Wanneer het water kookt voeg je hier beetje voor beetje wat sodium bicarbonate (baking soda) aan toe. De baking soda maakt de kikkererwten extra zacht. ,,Dat is ook meteen het geheime ingrediënt van een goede hummus", verklapt Jinan. 

3. Ijsblokjes en citroenzuur

Na het koken giet je de afgekoelde kikkererwten in een keukenmachine. Voeg hier ijswater of ijsblokjes aan toe - dit draagt weer bij aan de smeuïgheid en later wat citroenzuur. Dit is wat zuurder (en lekkerder!) dan citroensap en zorgt ervoor dat de hummus langer houdbaar is.

,,Sommigen doen er ook knoflook doorheen, maar ik vind dat zelf te overheersend'', vertelt Jinan. ,,En daarbij, als je de traditionele hummus wilt, hoort knoflook er niet in."

4. Gebruik kwalitatieve ingrediënten

Hummus is een nederig gerecht met maar weinig eisen: kikkererwten, citroenzuur en tahin (sesampasta). Gebruik daarom op z'n minst kwalitatieve tahin op basis van 100% sesamzaad. Hier komt ook het verschil in hummus tevoorschijn: het ene land gebruikt meer tahin dan het andere land. 

Psst, wil je hummus afmaken? Dit kan door er wat olijfolie en kruiden overheen te strooien op het einde. Maar maal de olijfolie en kruiden nooit, maar dan ook nóóit mee tijdens de bereiding.