Originele hummus is een dip op basis van gemalen kikkererwten met toevoeging van:
- olijfolie;
- knoflook;
- citroensap;
- tahin (sesampasta);
- en een snuf zout.

Na onderzoek van de consumentenbond blijkt dat kant-en-klare hummus uit de supermarkt daar nog wel eens van wil afwijken. Op drie punten verschillen ze van het authentieke recepten:

1. Olijfolie: ondanks dat er olijfolie in authentieke hummus te vinden is, zal dit niet vermengd zijn. De olijfolie ligt er als een 'plas' bovenop. Hummus is namelijk al smeuïg door de kikkererwten en tahin. Door de olijfolie apart te serveren, proef je de smaak van de olie beter. Waarom de supermarkten dit wel vermengen? Om uitdroging te voorkomen en het om een snelle manier smeuïger te maken. 

2. Goedkopere olie: Van de 12 geteste hummusvarianten gebruikt vrijwel elke fabrikant goedkopere varianten op olijfolie als zonnebloem- raap- of sojaolie. 

3. Conserveermiddelen: in supermarkthummus zitten veel toevoegingen om het geheel langer houdbaar te maken (soms wel tot 2 weken!) originele hummus is niet veel langer dan een paar dagen houdbaar. Ook wordt het citroensap vervangen door melkzuur of sorbinezuur. 

Gezond? 

Hier is de consumentenbond vrij duidelijk over. Door de grote hoeveelheid zout die door de fabrikanten wordt toegevoegd past supermarkthummus niet (meer) in de schijf van 5. 

Mounir's recept voor hummus

Mounir maakt hummus ook zónder de olijfolie door de hummus te mengen. Hij laat in dit hummusrecept zien hoe dat moet.