Wat is golden milk?

Golden milk is een warme drank, gemaakt van (plantaardige)melk met verschillende specerijen en gezoet met een scheutje honing. De kruiden zijn meestal kaneel, kardemom, gember en peper, maar het belangrijkste kruid is toch wel kurkuma, ofwel geelwortel. Door de gele kurkuma krijgt het drankje een prachtige geelgoude kleur, waar de drank zijn naam aan te danken heeft.

Waar komt golden milk vandaan?

Het recept van golden milk komt oorspronkelijk uit India, waar het de ietwat ingewikkeldere naam ‘haldi ka doodh’ heeft (wat trouwens gewoon ‘kurkuma melk’ betekent). Bewoners van India zijn nét iets langer bekend met dit verwarmende drankje dan wij hier in het westen: zij drinken het vermoedelijk al duizenden jaren.

Gezondheidsvoordelen

Golden milk is oorspronkelijk een Ayurvedisch recept. Ayurveda is een traditionele geneeswijze in India. Het hoofdingrediënt van het drankje, kurkuma, zou volgens deze geneeswijze vele gezondheidsvoordelen hebben. Het zou bijvoorbeeld griep en verkoudheid voorkomen, ontstekingsremmend werken, een positief effect hebben op hart- en vaatziekten, overwicht voorkomen en mogelijk zelfs preventief werken tegen kanker. Hoewel de Ayurvedische geneeswijze onder de alternatieve geneeswijzen valt, zijn de gezondheidsvoordelen door de wetenschap opgepikt en wordt er op dit moment volop onderzoek naar gedaan.

Hoe maak je golden milk?

Gezondheidsvoordelen of niet, het gouden drankje is vooral erg lekker! En ook helemaal niet moeilijk om te maken. Enige wat je hoeft te doen is de melk, specerijen (kaneelstokje, kurkumapoeder of geraspte geelwortel, gember, kardemom en eventueel peper) en honing opwarmen in een pannetje. Wanneer het mengsel warm is, zeef je het en giet je het in een flinke mok. Tijd om het kleedje erbij te pakken en op de bank te kruipen, lekker genieten en opwarmen met zelfgemaakt vloeibaar goud.