Dit artikel is eerder verschenen op AD. Meer nieuws? Kijk dan hier.

Een op de tien biologische boeren houdt zich niet aan de regels en daardoor worden in winkels honderden producten onterecht verkocht met een biologisch label, stelt RTL Nieuws. Het gaat onder meer om vlees, melk, eieren en honing. Eerder bleek dat dergelijke en andere biologische producten steeds populairder worden in Nederland.

In de rapporten van toezichthouder Skal, waarop RTL Nieuws zich baseert, staan in een aantal gevallen ernstige overtredingen beschreven. Zo was er bij een boer sprake van varkens die herhaaldelijk honger hadden; de biologische status van dit bedrijf werd tijdelijk opgeschort. Bij een andere boer lagen koeien in een vieze stal met te weinig stro. Die producten zijn wél met een biologisch keurmerk in de winkel beland. 

Boeren moeten aan tientallen richtlijnen en voorwaarden voldoen om hun producten biologisch te mogen verkopen. Mede daarom betekent niet elke overtreding meteen dat boeren hun biologische status moeten inleveren, of dat ze hun producten niet meer als biologisch mogen verkopen. In hoeveel van de ruim 200 gevallen de overtredingen het om ernstige vergrijpen ging, is niet bekend.

RTL baseert zich op ruim 1500 inspectierapporten van toezichthouder Skal. De namen van producten en bedrijven zijn daarin onleesbaar gemaakt. Producten die niet aan de regels voldoen zouden door Skal niet uit de winkels worden geweerd. Boeren krijgen een waarschuwing, maar mogen hun producten wel als biologisch blijven verkopen, zelfs als de bedrijfsvoering na een overtreding nog niet is aangepast.

Kritiek en reactie Skal

Volgens voedselwaakhond foodwatch maakt Skal een ernstige fout. ,,Het gaat om wezenlijke overtredingen, zoals het besproeien van groente en fruit met bestrijdingsmiddelen. Dat is schadelijk voor consumenten.’’ Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelt dat als een product niet biologisch is, het niet als biologisch verkocht mag worden. ,,Het is onacceptabel wanneer dit wel gebeurt.’’

Volgens toezichthouder Skal is het beeld dat RTL schetst echter ,,op meerdere punten onjuist en onvolledig.’’  Skal spreekt van ,,uitzonderingen’’ als het gaat om bedrijven waar het minder goed is gesteld met dierenwelzijn. Ook al zijn er bij landbouwbedrijven ,,afwijkingen’' vastgesteld, de biologische status van de producten staat volgens Skal niet ter discussie. De organisatie houdt toezicht op de biologische sector en geeft bedrijven waar fouten worden vastgesteld de gelegenheid deze te herstellen.

Het ministerie van Landbouw laat weten dat Skal strenger gaat optreden. Dat is de uitkomst van een evaluatie van Skal vorig jaar. ,,Een van de aanbevelingen was dat de sanctiemogelijkheden beter moeten worden benut. Skal pakt dit op.”