De Vietnamese cà phê trứng, betekent letterlijk 'ei koffie' en is vooral bekend onder de Engelse benaming egg coffee. De koffie wordt niet gemaakt met melk, maar met een mengsel van opgeklopt eigeel en gecondenseerde melk. Het resultaat is een romige crèmelaag die net als bij een koffie verkeerd wordt toegevoegd aan donker gebrande koffie.

Waarom geen melk?

Koffie is geen authentiek Vietnamese drank. Het werd geïntroduceerd tijdens de Franse kolonisatie van het land. Tijdens de Vietnamoorlog (in Vietnam de Franse oorlog genoemd), kwam de aanvoer van melk in gevaar. Uit nood is op dat moment de egg coffee ontstaan - verse melk werd vervangen door ei en gecondenseerde melk uit blik. 

Het geheime ingrediënt

De bedenker was Nguyen Van Giang. Hij opende zijn eigen café in de hoofdstad genaamd Giang Café. Volgens insiders heeft hij er jaren over gedaan om het recept te perfectioneren. Hij maakt 'm naast ei en gecondenseerde merk naar alle waarschijnlijkheid met nóg een geheim ingrediënt. Zijn resultaat is een romige, dikke crèmelaag waarin geen eismaak meer te bekennen is. Door toevoeging van kaas en boter, hoorden we in de wandelgangen. Klinkt een beetje gek, maar toch is er genoeg animo voor dit drankje. Wil jij het proeven?