In het BBC-magazine Science Focus wordt er een aantal thema's besproken rondom future foods. Dat we allen nog gezamenlijk aan de eettafel ons (met een drone ingevlogen) avondeten eten is vrij aannemelijk. Wel gaan er veranderingen optreden in wat we eten en hoe het bereid wordt.

Eten wordt aangepast aan het individu

Waar de één al een opgeblazen gevoel krijgt bij het zien van een bak ijs, kan een ander dit zonder spijt weglepelen. Recent onderzoek laat zien dat zelfs tweelingen anders reageren op voedsel. De manier waarop ons lichaam reageert op eten is vastgelegd in ons DNA - en dus voor iedereen verschillend. Gepersonaliseerde voeding wordt de toekomst. Aan de hand van testen zullen er gepersonaliseerde voedingsschema's gemaakt worden. 

Voedsel wordt geoptimaliseerd

De term 'natuurlijk' is vooral een marketingtruc. Want wat door moeder natuur gemaakt is moet wel gezond zijn, toch? Wat veel mensen niet weten is dat óók natuurlijke producten honderden jaren van selectie zijn ondergaan tot ze er uit zijn gaan zien zoals we ze nu kennen. Als voorbeeld de avocado: deze vrucht bestaat in het wild voornamelijk uit pit. Door manipulatie is het vruchtvlees toegenomen. De optimalisatie van voedsel zal toenemen. Verwacht wordt dat fruit, groenten en vis meer vitaminen, vetzuren en antioxidanten gaan bevatten.

Innovatie en creativiteit

Nog niet zo lang geleden werd de 'Ruby chocolade' uitgevonden. Dit is een natuurlijke roze chocoladevariant met een fruitige smaak en roze kleur. Zo zullen er steeds meer producten op de markt komen. Hierin staat innovatie voorop. Denk aan plantaardige producten of nieuwe smaakcombinaties. De keuken kent maar weinig restricties. We zullen steeds creatiever worden met producten en nieuwe bereidingswijze. De link tussen eten en digitalisering zal kleiner worden: nieuwe kookapparatuur of muziek die de smaaksensatie kan vergroten. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Nieuwe voedselbronnen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te stoppen, of te minderen met het eten van belastende voedingsmiddelen als vlees en zuivel. Dit betekent niet dat ons dieet er kaler uit gaat zien. Sterker nog, door de toenemende mogelijkheden zal ons dieet uitbreiden. Denk aan het eten van weinig milieubelastende algen of insecten.

Goed, dat klinkt allemaal nog ver weg. Om het wat dichter bij huis te brengen hebben Knorr en WNF een lijst van 50 future foods opgesteld op basis van voedingswaarde en relatieve impact op het milieu. De lijst is ingedeeld in 11 basiscategorieën:

1. Algen:
Eerder wijdden we een artikel aan eetbare zeegroenten. Ze bevatten antioxidanten en essentiële vetzuren. Niet overtuigd? Wat dacht je van de zeewier waar je favoriete sushi in wordt gedraaid? Precies: algen. 

2. Bonen en erwten:
Bonen zijn door hun milde smaak en vleesachtige structuur bij uitstek te gebruiken als vleesvervanger. Dit wordt in andere delen van de wereld daarom ook veelvuldig gedaan. Deze verandering zit er volgens experts bij ons ook aan te komen.

3. Cactussen:
Ze worden vaker gezien als decoratie dan als voedingsmiddel. Toch bevatten cactussen vitamine A en C en worden in Mexico, waar anders, al veelvuldig gebruikt in gerechten. 

4. Granen:
Dit is momenteel de belangrijkste voedselbron ter wereld. Door deze vitale positie is de druk om te variëren groot. De verschillende varianten zijn terug te vinden in de lijst. 

5. Fruit-groenten:
Tot deze groep behoort fruit dat vaak gezien wordt als groente. Denk hierbij aan tomaten, okra of pompoen. 

6. Bladgroenten:
Veelal geprezen om haar hoge voedingswaarde. Bladgroenten kunnen zowel het bijproduct van groenten zijn als zelfstandig geteeld. Ze bevatten veel vitaminen, zijn laag in calorieën en hebben een positief effect op onze gezondheid. 

7. Paddenstoelen:
Er bestaan veel meer soorten eetbare paddenstoelen dan de voor ons bekende champignon, portobello of shiitake. Behalve vitaminen heeft de paddenstoel het voordeel te kunnen groeien op plekken waar veel anderen in deze lijst dat niet kunnen. 

8. Noten en zaden
Een bron aan vitamine E, eiwitten en ongeëvenaarde knapperige structuur. Nieuwe zaadsoorten als hennepzaad en lijnzaad zullen steeds meer worden toegevoegd aan ons dieet. 

9. Penen:
Penen zijn de eetbare wortels van een plant. En in tegenstelling tot andere groenten lang houdbaar na het plukken.

10. Kiemgroenten
Behalve de kiemplantjes die we kennen uit de supermarkt kunnen gekiemde groenten ook gegeten worden. Veelal verdubbelen de voedingswaarden. Een voorbeeld zijn gekiemde kikkererwten zoals hieronder te zien is. 

11. Knollen
Knollen verankeren de plant aan de grond en absorberen daar voedingsstoffen. Knollen bevatten een hoog koolhydraatgehalte en zijn hierdoor een waardevolle energiebron. 

De hele lijst met voedingsmiddelen kun je hier terugvinden.