Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Het heeft 80 jaar geduurd voor er een nieuwe soort chocolade ontstond. Maar daar was dan eindelijk de roze 'ruby chocolade'. De kleur zit van nature in de ruby-cacaoboon. Dit zorgt voor een fruitige smaak, die mensen doet denken aan bessen. Licht zoet en een beetje zuur. Het kostte dertien jaar om het proces te ontwikkelen waarmee de ruby-bonen, die uit heel de wereld komen, een specifieke smaak en kleur afgaven. Dat gebeurde in laboratoria in België en Frankrijk, onder meer in 's werelds grootste chocoladefabriek in het Oost-Vlaamse Wieze. 

Nestlé was een van de eerste voedselproducenten die er op grote schaal mee aan de slag ging. Zo werd de Kitkat in een roze jasje gehesen. Nu, een jaar na de introductie van ruby-chocolade, laat het bedrijf weten een roze Kitkat met nootjes en cranberry op de markt te brengen. Deze is momenteel alleen enkel in Japan te koop.

Waar ruby-chocolade haar succes aan te danken heeft? Foodblogger Sabine Koning noemt als reden in een interview met RTL nieuws  dat er al lang geen nieuwe chocolade meer op de markt is gebracht. Daarnaast wordt het steeds populairder om te laten zien hoe mooi eten is, en de opvallende roze kleur van de ruby-chocolade werkt dat in de hand.