Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Brood maken van retourbrood? Jumbo had onlangs wat uit te leggen toen de supermarktketen zijn ‘brood van brood’ introduceerde. Doel: voedselverspilling helpen terugdringen. Jumbo maakt hiervoor gebruik van onverkocht dagvers brood, dat na een dag retour gaat naar de bakkerij om er nieuw brood van te maken. Zo’n 2 tot 3 procent van het uiteindelijke ‘brood van brood’ is gemaakt van retourbrood. De rest van de ingrediënten is vers.

Jaarlijks gaat ruim 200 miljoen kilo aan brood en brood grondstoffen de prullenbak in; brood is hiermee het meest verspilde product uit de supermarkt. Het retourbrood van Jumbo is verkrijgbaar in de varianten knip wit en knip volkoren en gaat voor 1,50 euro de toonbank over; 50 cent duurder dan de reguliere variant. Als het initiatief succesvol blijkt, wil Jumbo het bakprincipe uitbreiden naar meer broodsoorten.

Dezelfde beleving 

Voedingsdeskundige Desirée Marsman twijfelt of ze genoeg verschillen ziet tussen Jumbo’s normale volkorenbrood en het ‘brood van brood’. ,,De kleur en de structuur van de broden zijn exact hetzelfde en de voedingswaarden zijn haast identiek. In beide broden zit 1,4 gram suiker en ze bevatten vrijwel evenveel koolhydraten per 100 gram.” Alleen aan de verpakking en de vorm van het brood ziet de voedingsdeskundige verschil.

Dat er weinig verschillen zijn, kun je volgens Marsman positief of negatief opvatten. ,,Ik denk hierdoor wel dat iedereen het ‘brood van brood’ kan eten.” Ze schotelde het brood ook aan haar twee jonge dochters van 4 en 6 voor, die net als hun moeder weinig anders merkten. ,,Mijn dochters vonden het brood lekker en aten het ‘brood van brood’ probleemloos op. Het brood verschilt ook weinig van het volkorenbrood dat wij normaal gesproken eten.”

Wat vindt de deskundige zelf van de smaak? Marsman proefde de Jumbo broden blind en vergeleek het met volkorenbrood van de bakker dat zij normaal gesproken koopt. ,,Ik vond het brood van Jumbo wat droger dan het brood van de bakker, maar dat is misschien geen eerlijke vergelijking omdat het bakkersbrood kwalitatief anders is; ook hier proefde ik tussen de Jumbo broden geen verschil.”

Voedselverspilling 

Hoewel Marsman geen verschillen ziet tussen het ‘brood van brood’ en het normale volkorenbrood, juicht ze ieder initiatief tegen voedselverspilling toe: ,,Dat maar 2 tot 3 procent van het brood bestaat uit retourbrood lijkt misschien weinig, maar als je kijkt hoeveel dit op jaarbasis scheelt bij zo’n grote supermarktketen, zet het qua voedselverspilling zeker zoden aan de dijk.”

Concluderend blijft Marsman erbij dat het een voordeel kan zijn dat de broden zo weinig van elkaar verschillen. ,,Ik denk dat de stap om te kiezen voor het ‘brood van brood’ hierdoor iets minder hoog wordt, maar of de consument 50 cent extra over heeft voor brood dat qua beleving exact hetzelfde is als normaal brood, zal de toekomst moeten uitwijzen.”