1. Pure chocola

Bij chocola denken we nog altijd aan suikerpieken en stresseten. Maar wist je dat chocola gezond kan zijn? De voordelen van chocola komen voort uit het basisbestandsdeel cacao. Cacaopoeder bevat veel antioxidanten en weinig calorieën: zo'n 38 per 10 gram en maar liefst 3,4 gram vezels. Pure chocola bevat veel van dit cacaopoeder ten opzichte van melk- of witte chocolade. Let wel: ook pure chocolade bevat suiker en vette cacaoboter. Vuistregel is: hoe puurder de chocola (+70%), hoe minder suiker er is toegevoegd en hierom gezonder.

2.  Popcorn

Een ongezonde snack om weg te werken in de bioscoop? Nee hoor. Popcorn wordt gemaakt door maïs te verhitten. Hierdoor ontstaat er stoom in de maïskorrel waardoor het zetmeel in de mais uitzet en door de waterdichte schil barst. Dit resulteert in een schuimachtige snack. Maïs bevat van zichzelf veel vezels en antioxidanten. Popcorn is dus helemaal geen ongezonde snack totdat er ongezonde stoffen aan toegevoegd worden. Laat de boter en suiker achterwege en gebruik in plaats daarvan een snufje zout. Of gooit het over een andere boeg en kruid het met Marokkaanse Ras el hanout. Of probeer een van deze 18 spannende smaakcombinaties.

3. Ongezouten noten

Noten zijn een bron aan vezels, vetten en eiwitten. Ook bevat het veel vitamine B en E en mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium. Dit alles maakt dat het een supergezonde snack is. Let wel op dat je de ongezouten versie kiest. Te veel zout eten verhoogt namelijk de bloeddruk en dit maakt de kans op hart- en vaatziekten groter. 

4. Bruschetta 

Deze hapjes ken je vast wel. Ze zijn niet meer weg te denken bij de tapas of borrel. Maar wist je dat het ook harstikke gezond is? Bruschetta is eigenlijk niets meer dan getoast brood met tomaat en kruiden. Een verantwoorde keuze dus! 

bruschetta.jpg

Bruschetta della Nonna

Bekijk

5. Geroosterde kikkerwten

Ze liggen steeds vaker tussen de borrelnootjes in de supermarktschappen: geroosterde erwten en tuinbonen. Deze snack bevat veel vitamine B en vezels en is laag in vetten. Harstikke gezond dus! 

6. Edamame

Eet je graag sushi? Dan ben je vast wel bekend met deze snack. Deze sojabonen zijn niet alleen lekker, ze blijken ook nog eens supergoed voor je te zijn. De boontjes bevatten de antioxidant genaamd kaempferol. Deze stof heeft een verlagende werking op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast bevat edamame ook veel gezonde mineralen zoals ijzer, magnesium en mangaan.