chocolade tableren

Wat is chocolade tempereren?

Bij het tempereren van chocolade breng je de chocolade naar de juiste temperatuur, waardoor de chocolade mooi gaat glanzen en wanneer het hard wordt, weer lekker knapperig is. Dat is wat we willen! Chocolade tempereren kan op twee manieren: tableren en door de ‘ent’-methode.

Tableren

Bij tableren wordt twee derde van de chocolade afgekoeld tot circa 26 ºC en wordt het gemengd met de resterende chocolade die circa 40 ºC is. Hierdoor krijgt de chocolade de perfecte temperatuur van circa 32 ºC en kan het verder verwerkt worden. Klinkt een beetje ingewikkeld... Maar dat is het niet! In het filmpje zie je hoe je chocolade gemakkelijk kunt tableren.

'Ent'-methode

Als je geen marmeren plaat hebt, kun je chocolade ook tempereren in de pan. Dit gaat als volgt: smelt twee derde van de chocolade au bain-marie. Zodra de chocolade is gesmolten, haal je de pan van het vuur en voeg je een derde stukjes ongesmolten chocolade toe. Nu moet je de chocolade stevig doorroeren met een spatel. Blijf de chocolade roeren totdat alle stukjes zijn gesmolten, je voelt dat de chocolade dikker en glanzender wordt.

bonbons

Tips voor het tempereren

  • Je kunt zelf testen of je chocolade goed getempereerd is. Doop een schoon mes met de punt in de chocolade en leg het mes weg. Het tempereren is goed gelukt als het na circa 4 minuten gestold is. Tijd om de chocolade om te toveren tot de mooiste bonbons, chocoladerepen en taarten!
  • Zorg ervoor dat er geen water bij de chocolade komt, dan stolt de chocolade direct en zal het niet meer smelten.
  • Heb je getempereerde chocolade over? Geen probleem, dit kan je gewoon opnieuw gebruiken. Gewoon uit laten harden en goed bewaren dus. Wanneer je het weer nodig hebt, kan je het prima opnieuw laten smelten en tempereren. Perfect voor een volgende ronde bonbons, taarten of zelfgemaakte chocoladerepen!