Vanille wordt gemaakt van een klimorchidee. Deze komt oorspronkelijk voor in Mexico. Tegenwoordig wordt-ie ook in andere landen verbouwd als Sri Lanka, Mauritius en Madagaskar. Aanvankelijk waren er bijen nodig om de plant te bestuiven, maar aangezien de orchidee niet overleeft buiten Mexico, worden de planten tegenwoordig handmatig bevrucht. Een arbeidsintensief proces.

Nedervanille

De klimorchidee heeft dus een behoorlijke wensenlijst. Toch is het Koppert Cress, een Nederlands bedrijf, gelukt om de orchidee in Nederland te laten groeien.  "Je moet ervoor zorgen dat de omstandigheden die je in de kas creëert goed zijn'', laat het bedrijf weten aan RTL nieuws

De vanillepeulen worden normaliter geoogst wanneer ze nog groen zijn. Hierna worden ze gedroogd en gefermenteerd. Daarom kennen we eigenlijk alleen de zwarte vanille. Nedervanille wordt zowel verkocht als groene peul om zelf te fermenteren of zwart. Hierdoor kun je verschillende smaken creëeren. 

Meester Patissier en 24Kitchen-gezicht Hidde de Brabander heeft al een voorproefje gehad en reageert enthousiast: ‘Een mooie, volle, dikke stok met veel inhoud, veel aroma en een hoog glucovanilline gehalte.’ Het bedrijf laat weten om de eerste vanille volgende maand te kunnen leveren. 

Mislukte proef

Het nieuws dat het gelukt is om vanille van eigen bodem te produceren komt als een verrassing. Er werd al sinds 2012 geëxperimenteerd met het verbouwen van vanille in Nederland, tot nu toe zonder succes. In 2019 werd de proef bestempeld als 'mislukt' - nadat verschillende investeerders zich hadden teruggetrokken nadat de proefperiode was verstreken.