Volgens toxicoloog Jan Tytgat vormt aluminiumfolie een goede beschermlaag voor voedsel wanneer je het wil bewaren. Dat komt doordat aluminium een sterk metaal is. Het folie beschermt je eten tegen allerlei virussen en bacteriën van buitenaf. Ook laat het geen vocht door dat je eten mogelijk kan aantasten. Maar dan de hamvraag: is het aluminiumfolie ook veilig om te gebruiken? 

Zure producten

Volgens de toxicoloog moet je alleen oppassen met zure ingrediënten zoals citroenen. Het zure ingrediënt kan mogelijk het aluminiumfolie aantasten. Wanneer het is aangetast, mengt het aluminium met het ingepakte product. Dit proces wordt ook wel migratie genoemd. Door het vermengen is de kans dat je de stof uiteindelijk binnenkrijgt erg groot. 

Aluminium in je lichaam

Wat gebeurt er in je lichaam als je toch per ongeluk aluminium binnenkrijgt? Goed om te weten is dat kleine hoeveelheden aluminium niet direct schadelijk zijn. "We krijgen hoe dan ook aluminium binnen, los van wat komt door het gebruik van aluminiumfolie', stelt Jan Tytgat. 'Aluminium komt als metaal voor in de aardkorst en op die bodem kweken we onze groenten en fruit. En daarom consumeren we dus op regelmatige basis aluminium.' 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kun je zo’n 40 milligram aluminium per kilo lichaamsgewicht per  dag binnenkrijgen zonder al te grote risico's voor de gezondheid. Dus bij normaal gebruik is aluminiumfolie niet schadelijk voor je gezondheid. Pas bij een overdosis kan de stof het zenuwstelsel, de lever, nieren en spieren aantasten. 

Alternatieven

Hoewel ons lichaam aluminium prima kan verwerken, is het niet aan te raden om elke dag aluminiumfolie te gebruiken. Met name voor het milieu zijn er betere alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om de dagelijkse boterhammen te verpakken in een papieren broodzak en maak voor je restjes gebruik van vershoudbakjes.