Schadelijk voor mens en milieu

PFAS is een verzamelnaam voor poly- en perfluoroalkylstof. Het is een groep door de mens gemaakte chemische stoffen. ,,Het breekt heel lastig af in het milieu en dat is tegelijkertijd ook het zorgwekkende eraan'', legt Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum uit aan het AD.

,,Het blijft heel lang in het milieu zitten en kan zich ophopen en in grotere hoeveelheden schadelijk zijn voor mens en milieu.'' Volgens van der Vossen is het bijna onmogelijk om geen PFAS-stoffen in kleine hoeveelheden binnen te krijgen. 

Gevaarlijk?

Maar is het gebruik van bakpapier daarom schadelijk? Volgens De Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) zijn de hoeveelheden PFAS-stoffen in bakpapier extreem laag. Wanneer je bakpapier op de juiste manier gebruikt komen de stoffen maar erg beperkt je lichaam binnen.

Veilig gebruik houd hierbij in dat je het velletje maar éénmalig gebruikt. Bakpapier in de oven laten liggen voor de volgende maaltijd is dus geen goed idee. Want zo'n stuk donker en verbrand papier kan dus wel schadelijk zijn.

PFAS-vrij bakpapier

Er zijn bedrijven die bakpapier produceren waar het PFAS wordt vervangen door siliconen en daarmee gifstofvrij zijn. Andere alternatieven voor bakpapier zijn een siliconen bakmat of aluminiumfolie. Alhoewel deze ook zijn nadelen hebben.