Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Het NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) kreeg een melding van een meisje dat ernstige brandwonden overhield aan de koele lekkernij. De balletjes worden in een mengbeker gedaan en vervolgens overgoten met extreem koude stikstof die onder normale omstandigheden verdampt bij kamertemperatuur.

Het gevaar schuilt hem in die stikstof. Je kunt flinke brandwonden oplopen als je de balletjes te snel opeet nadat de stikstof is toegevoegd. Het is daarom onverstandig om de balletjes, of de beker waarin ze zitten, met  blote handen aan te raken.

‘Vloeibaar stikstof heeft een temperatuur van -196 graden. Als je dit in je mond krijgt of doorslikt, kan dit ernstige brandwonden in je mond, slokdarm en luchtwegen veroorzaken’, schrijft de NVWA op Instagram. Ze roept ouders en kinderen daarom op erg voorzichtig te zijn met de traktatie. ‘Als je ze toch wilt gebruiken, let dan heel goed op dat er geen vloeibaar stikstof meer op de balletjes zit, doe de balletjes heel voorzichtig in je mond en neem niet te veel tegelijk.’