Koken met krijt

Rabarber bevat een grote hoeveelheid oxaalzuur, dit zuur blokkeert de opname van calcium. Om toch calcium op te kunnen nemen, werd vroeger regelmatig krijt toegevoegd tijdens het koken van de rabarber. Nu is het gebruikelijker om de hoeveelheid oxaalzuur te verminderen door de rabarberstengels te overgieten met kokend water en circa 15 minuten te laten staan.

300 rabarberrassen

Ooit bestonden er wel 300 soorten rabarberrassen. Veel soorten zijn helaas verloren gegaan, maar enthousiaste telers hebben ervoor gezorgd dat er nu nog ruim 120 soorten rabarber bestaan. De soorten hebben prachtige namen als Champagne Rood, Miesa, Goliath, Frambozen Rood en Victoria.

Zuur of zoet?

Sommige soorten rabarber zijn zoeter dan andere. Dit herken je aan de steel of het voetje van de stengels. De rozerode voetjes zijn zoeter dan de witte voetjes met een uitzondering: de jonge, bleekroze rabarbersoort is zo zoet dat je het kunt bereiden zonder suiker.

Rabarberfestivals

Het ‘lekkerste fruit onder de groenten’ is zo populair dat er speciale rabarberfestivals georganiseerd worden. In het stadje Wakefield in Yorkshire vindt jaarlijks in februari een van de bekendste rabarberfestivals plaats en in Nederland vieren we dit culinaire erfgoed tijdens de Dutch Rhubarb Week.

Geneeskrachtige werking?

In China werd rabarber duizenden jaren oorspronkelijk gekweekt om de mogelijke geneeskrachtige werking. Pas anderhalve eeuw geleden werd rabarber ook gekweekt als groentegewas.

Rabarberlikeur

Wist je dat je van rabarber heerlijke likeur kunt maken? Hiervoor heb je circa 600 gram rabarber, 300 gram suiker en 1 liter wodka nodig. Meng de ingrediënten in schone weckpotten en laat circa 6 weken trekken. Zeef de vloeistof na 6 weken en je rabarberlikeur is klaar om te serveren. Geef jouw likeur een extra touch, door bijvoorbeeld aardbeien, limoen en munt toe te voegen. 

Boerengroente

Hoewel rabarber nu zo vaak in zoete gerechten gebruikt wordt, dat het wel een fruitsoort lijkt, werd rabarber vroeger gezien als boerengroente. Het werd vaak geserveerd met vette gerechten zoals aardappels met spek of gebakken vis.

Koken met rabarber? Bekijk hier alle rabarberrecepten.