Dit artikel is geschreven door Annemiek. Als health blogger voor Floraa.nl schrijft ze met veel plezier over gezond eten en afvallen. Zelf is ze een echte lekkerbek en eet ze het liefst vers, onbewerkt en biologisch.

1.    Groentespaghetti met walnotenpesto

Bekend, maar ook toch niet, deze spaghetti met pesto. De spaghetti is namelijk gemaakt van groenten. Toch duurt het niet lang om deze heerlijke pasta te bereiden. En dan maak je de pesto ook nog zelf! Het is een ware sensatie voor je smaakpapillen, want je proeft romig, zoutig, zurig en fris tegelijk. Heerlijk!

2.    Italiaanse kalfsriblappenstoof

Bij de Italiaanse keuken denk je misschien niet meteen aan stoofpotten. Toch is deze kalfsriblappenstoof op-en-top Italiaans door de knoflook, rozemarijn en tijm. Samen met de Parmezaanse kaas geven deze kruiden het gerecht een karakteristieke Italiaanse smaak. Je moet er bijna twee uur voor uittrekken, maar dan heb je ook een stoofpot om je vingers bij af te likken.

Tip: vervang de pasta door spaghetti van courgette en de bloem door amandelmeel voor een stoof die vriendelijk is voor je gewicht. Gebruik je amandelmeel, bak het vlees dan op laag vuur om aanbranden te voorkomen.

3.    Italiaans vispotje

Nog zo’n heerlijk stoofpotje uit de Italiaanse keuken. Kruiden als tijm, rozemarijn en basilicum zorgen voor de karakteristieke Italiaanse smaak. Bovendien combineren ze fantastisch met vis. Met de romige tomatensaus, olijven en kappertjes erbij waan je je meteen in Italiaanse sferen.

4.    Gegrilde-groentelasagne met notenkorst

Deze Italiaanse lasagne staat bol van de groenten, want de vellen bestaan uit aubergine en courgette. Door de ‘vellen’ even te grillen, krijgen ze een heerlijke geroosterde smaak. De smaak wordt nog versterkt doordat de tomaten-paprikasaus erin trekt.

Tussen de lagen leg je wat geitenkaas voor een extra smaaksensatie. Je maakt de lasagne helemaal af met een topping van noten en kruidenolie. Even in de oven en je krijgt een heerlijke, knapperige notenkorst. Mmm!

5.    Italiaanse salade

Een heerlijke salade met allemaal Italiaanse ingrediënten. Radicchio is een Italiaanse groente met een pittige smaak, die het best tot zijn recht komt door de groente te grillen. Met zijn zoetige aroma combineert balsamico azijn heerlijk met deze groente.

Groene asperges en rucola maken de salade lekker knapperig en de sjalotjes en gorgonzola geven nog wat extra pit. Deze Italiaanse salade is helemaal compleet met wat plakjes parmaham. Genieten!

Tip: houd je niet van blauwschimmelkaas, dan kun je ook prima Pecorino of Parmezaanse kaas gebruiken.

6.    Italiaanse gehaktballetjes met quinoa

Wie aan Italië denkt, denkt aan pasta. Niets is minder waar. Ook de Zuid-Amerikaanse quinoa past prima in de Italiaanse keuken. Deze graansoort uit de Andes krijgt in dit recept een Italiaanse smaak door toevoeging van oregano en olijfolie. De gehaktballetjes bevatten typisch Italiaanse Pecorino kaas. Met een heerlijke tomatensaus erbij heb je een écht Italiaanse gerecht.

Tip: laat de suiker weg en vervang het paneermeel door amandelmeel als je minder koolhydraten wilt binnenkrijgen.

7.    Roerei met Italiaanse groenten

Maak eens een heerlijk Italiaans omelet met portobello's, tomaat, paprika en olijven. Het is super simpel en smaakt écht Italiaans. Zeker als je de omelet nog bestrooit met oregano.