Er bestaan soorten bloem die gemaakt zijn van harde of zachte tarwe: tarwebloem, durumbloem en patentbloem. Harde tarwe bevat meer gluten, die zorgen ervoor dat deeg gaat rijzen. Meel bevat, door de gemalen zemelen en kiemen, meer voedingsstoffen dan bloem. Gebruik je meel of bloem? Iedere soort heeft bepaalde eigenschappen. Zo is patentbloem (fijngemalen tarwe) geschikt voor luchtig brood, durumbloem voor pasta’s, volkorenmeel voor donkere broden en maïsmeel voor maïsbrood.

Handig overzicht: welk brood maak je met welk meel?

Tarwebloem Stevige en brosse broden, naan, zuurdesembrood Patentbloem Luchtig (wit)brood, ciabatta, koekjes, cake, muffins Durumbloem Platte broden, focaccia, pasta’s Maïsbloem Maïsbrood (let op: meng het met ander meel of een flinke hoeveelheid rijsmiddel), koekjes, tortilla Rijstebloem Tijgerbrood Volkorenmeel Grof volkoren brood, koekjes, pitabroodjes, Meergranenmeel (Donker) meergranen brood, geschikt voor notenbrood Roggemeel Roggebrood, knäckebröd Sojameel Glutenvrij brood Zelfrijzend bakmeel Cakes, taarten Boekweit Pannenkoeken, koekjes of meng het met ander meel voor brood Spelt Speltbrood

 

Bekijk alle brood-recepten