Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Hoewel de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid tussen de 30 en 40 gram ligt, eten veel mensen amper 15 gram vezels per dag. Voor wie een van onderstaande klachten herkent, is het waarschijnlijk hoog tijd om wat meer groenten, fruit, granen, noten en volkorenbrood op het menu te zetten.

Lees ook: wanneer gebruik ik welk meel voor welk brood? 

1. Je bent geconstipeerd

Sommige mensen kunnen dagelijks en zelfs meerdere keren per dag naar het toilet gaan, anderen slechts enkele keren per week. Dat is op zich geen probleem. Maar merk je gedurende een langere tijd dat je minder vaak naar het toilet gaat? Dan is er een grote kans dat je te weinig vezels binnenkrijgt.

2. Je hebt een hoog cholesterolgehalte

Cholesterol en vezels kunnen aan elkaar gelinkt worden. Zo blijkt uit onderzoek dat vezels je kunnen helpen om je slechte LDL-cholesterolgehalte te verlagen. Dat is evenwel alleen aangetoond voor een aantal fermenteerbare vezels zoals die in haver, gerst en fruit.

3. Je heb een uur na je maaltijd weer honger

Heb jij kort na het ontbijt of je lunch alweer honger? Waarschijnlijk at je dan te weinig vezels bij je maaltijd. Vezels verteren immers trager en geven je langer een voller en voldaan gevoel. Kies jij steevast voor een eiwitrijk ontbijt? Voeg er dan bijvoorbeeld een volkoren toast aan toe zodat je toch voldoende vezels binnenkrijgt.

Lees ook: recept voor het maken van volkorenbrood