Wat is het verschil tussen meel en bloem?

Meel en bloem worden allebei gemaakt van gemalen graansoorten. Als je granen (zoals tarwe, rijst, rogge, havermout, maïs etc.) vermaalt, krijg je meel. Bloem is de fijnere versie van meel. Om bloem te krijgen, worden de granen vermalen en vervolgens worden schilletjes, zemelen en kiemen eruit gezeefd.

Doordat alle grovere velletjes en schilletjes bij bloem worden verwijderd, is bloem een stuk witter, heeft het minder vezels (want die zitten juist in de schilletjes, zemelen en kiemen) en een fijnere structuur. Hierdoor is bloem beter geschikt voor koekjes en cakes. Meel wordt daarentegen vaker gebruikt voor broden en pannenkoeken.

En verder?

 • Tarwe
  Tarwe is een soort graan. Om precies te zijn: het meest verbouwde graansoort ter wereld. Je hebt verschillende soorten tarwe, zoals emmer, spelt, harde durum tarwe en zachte broodtarwe. 

 • Volkorenmeel
  Voor volkorenmeel worden hele granen fijngemalen, maar (in tegenstelling tot boem) wordt het niet gezeefd en blijven de zemelen en kiemen in het meel.

Volkorenmeel bevat door de zemelen en kiemen lekker veel vezels. En het mooie is: je maakt er de lekkerste gerechten mee.

 • Volkorenbloem
  Volkorenbloem bestaat dus eigenlijk niet, omdat volkoren betekent dat het niet gezeefd zou zijn en bloem betekent dat het juist wél gezeefd zou zijn. Praktisch onmogelijk dus. Toch wordt er weleens volkorenbloem verkocht. Dit is dan vaak bloem (dus gezeefd) met toegevoegde zemelen.
   
 • Zelfrijzend bakmeel
  Vele huishoudens hebben een pak zelfrijzend bakmeel in de kast staan. Maar wat is dat dan precies? Zelfrijzend bakmeel is niks anders dan bloem en bakpoeder. De toevoeging van bakpoeder zorgt ervoor dat jouw beslag of deeg van zelfrijzend bakmeel gaat rijzen. Als je gewoon meel gebruikt om mee te bakken, moet je vaak zelf bakpoeder toevoegen. 

Andere meelsoorten

Inmiddels wordt er niet alleen meel van granen gemaakt, maar van de meest uiteenlopende producten zoals amandelmeel, boekweitmeel, kokosmeel, kikkererwtenmeel, quinoameel en lijnzaadmeel. Voor ieder wat wils!

Miniatuurvoorbeeld