Wat zijn peulvruchten?
Peulvruchten zijn de eetbare zaden van een peuldragende plant. Peulvrucht is de verzamelnaam voor kikkererwten, linzen, kapucijners en bonen zoals de sojaboon (edamame), kidneyboon, witte bonen, bruine bonen, zwarte bonen, kievitsbonen en ook de tuinboon. Verrassend: ook doperwten, sperziebonen en zelfs pinda's zijn eigenlijk peulvruchten, maar worden eerder gezien en gebruikt als groenten en in het geval van de pinda: als smakelijk nootje.
Perfecte vleesvervangers
Peulvruchten zitten bommetje vol voedingsstoffen: een grote bron van vezels, antioxidanten, B-vitaminen, mineralen (ijzer, calcium, molybdeen en fosfor) en tot slot eiwitten.
Door de grote hoeveelheid eiwitten zijn peulvruchten en bonen de perfecte vleesvervangers op een vega-dagje. Daarom worden peulvruchten vaak verwerkt tot bijvoorbeeld tofu (sojabonen), tempé (sojabonen) en hummus, producten die veel gegeten worden door vegetariërs.
Bonen, erwten en linzen werden altijd geassocieerd met armoede: wie vrfoeger geen vlees kon betalen, at peulvruchten. Nu weten we absoluut beter: de peulvrucht is een smaakvol en voedzaam product voor arm én rijk.
Tip: lees hier meer over vleesvervangers.