Sperziebonen kunnen koken, betekent absoluut dat jij je eigen boontjes kunt doppen. Maar ja, zo moeilijk is het allemaal niet. Het belangrijkste is het antwoord op de vraag ‘hoe lang moeten sperziebonen koken?’. Die kooktijd is korter dan je denkt. Op welke manieren je sperziebonen verder kunt bereiden? Onderaan de pagina vind je de lekkerste recepten.
Sperziebonen koken

De oorsprong van de sperzieboon
Hoe Hollands een sperzieboon ook lijkt naast je aardappels en groenten, hij is exotischer dan je denkt met z’n Afrikaanse roots. De naam daarentegen is minder spannend, die stamt af van de aspergeboon, omdat ze vroeger net als asperges met gesmolten boter en nootmuskaat werden geserveerd. Dat is de reden dat het ooit ook spergeboon werd genoemd. Maar spersieboon kwam in het verleden ook in het woordenboek voor. Omdat sperziebonen ook vaak in de salade worden gegeten staan ze tegenwoordig ook wel bekend als slaboontjes. Jep, allemaal dezelfde groente.
Sperziebonen schoonmaken en koken
Wil je de sperziebonen koken dan moet je ze eerst schoonmaken als je met verse te maken hebt. Onder de koude kraan ermee en boen ze onder stromend water. Dit karwei doet de groenteboer namelijk niet voor je. Zijn ze schoon, dan is het tijd om je eigen boontjes te doppen. Dat doe je door met een scherp (schil)mesje de dopjes van de sperzieboon te snijden, oftewel beide kanten van de sperzieboon af te snijden.
Daarna kun je de sperziebonen koken in een pan met ruim water en wat zout. Breng de pan met ruim gezouten water aan de kook. Laat de sperziebonen erin glijden en kook ze in circa 4 minuten beetgaar. 4 minuten is de perfecte kooktijd voor beetgare (al dente als we met mooie woorden spreken) sperziebonen. Wil je de sperziebonen wat meer smaak geven, plak er dan wat minuten bij aan. Sperziebonen die langer koken krijgen namelijk meer smaak. Gek genoeg, want je zou het eerder andersom verwachten.
1. Gepocheerde kip met sperziebonen
Deze gepocheerde kip is supermakkelijk! De sperziebonen maken het gerecht helemaal af.
2. Gestoomde makreel in ketjapsaus met sperziebonen en rijst
Gestoomde makreel met sperziebonen is de perfecte combinatie waar je maar geen genoeg van krijgt.
3. Gekonfijte kippenpoten met frieten, sperziebonen in mosterddressing
Dit gerecht kost iets meer tijd maar dan heb je wel wat.
Ook interessant
- 6 x de lekkerste zoete baksels
- Pompoenpitten roosteren? Dit is hoe je dat doet
- Moet ik aardbeien in de koelkast bewaren?
- Zo bak je kip heerlijk mals en sappig
- Rucola: deze heerlijke gerechten kun je er mee maken
- Wetenschapper: zo manipuleer je jouw eten zodat je sneller vol zit
- Dit is het verschil tussen ontbijtspek en bacon
- Drink jij melk uit de supermarkt? Let dan hierop
- Van deze groente verwacht je niet dat er veel koolhydraten in zitten
- Kersthapjes waarmee je indruk maakt!
- Is spelt écht zo gezond? Keuringsdienst van Waarde zocht het uit
- Voedingsexpert geeft tips over vleesvervangers
- Dit zijn onze 'geheime' tips voor de lekkerste quiche
- Een paar dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over kauwgom
- 5 x gezonde voordelen van zoete aardappel (+ recepten)
- Wauw! Deze 8 tosti-recepten wil je maken
- Heerlijke variaties op thee om zelf te maken
- 8 x recepten voor een doordeweekse dag
- 5 x de lekkerste recepten voor wentelteefjes
- Hoelang moeten groenten koken?