Hoe lang moeten sperziebonen koken?

Hoe Hollands een sperzieboon ook lijkt naast je aardappels en groenten, hij is exotischer dan je denkt met z’n Afrikaanse roots. De naam daarentegen is minder spannend, die stamt af van de aspergeboon, omdat ze vroeger net als asperges met gesmolten boter en nootmuskaat werden geserveerd. Dat is de reden dat het ooit ook spergeboon werd genoemd. Maar spersieboon kwam in het verleden ook in het woordenboek voor. Omdat sperziebonen ook vaak in de salade worden gegeten staan ze tegenwoordig ook wel bekend als slaboontjes. Jep, allemaal dezelfde groente. 

Wil je de sperziebonen koken dan moet je ze eerst schoonmaken als je met verse te maken hebt. Onder de koude kraan ermee en boen ze onder stromend water. Dit karwei doet de groenteboer namelijk niet voor je. Zijn ze schoon, dan is het tijd om je eigen boontjes te doppen. Dat doe je door met een scherp (schil)mesje de dopjes van de sperzieboon te snijden, oftewel beide kanten van de sperzieboon af te snijden. 

Daarna kun je de sperziebonen koken in een pan met ruim water en wat zout. Breng de pan met ruim gezouten water aan de kook. Laat de sperziebonen erin glijden en kook ze in circa 4 minuten beetgaar. 4 minuten is de perfecte kooktijd voor beetgare (al dente als we met mooie woorden spreken) sperziebonen. Wil je de sperziebonen wat meer smaak geven, plak er dan wat minuten bij aan. Sperziebonen die langer koken krijgen namelijk meer smaak. Gek genoeg, want je zou het eerder andersom verwachten. 

Roerbakschotel met ketjap-kip en sperziebonen

Met het grootste gemak schuif je de sperziebonen naast je vleesje en aardappelen. Af en toe heus lekker. Wil je wel een keer wat anders, maak dan zeker deze roerbakschotel met ketjap-kip en sperziebonen.

Miniatuur

Gekonfijte kippenpoten met frieten, sperziebonen en mosterddressing

Perfect om in het weekend of op je vrije dag te maken. Een uitgebreid recept waarvoor je lekker lang de keuken in kunt. Het neemt wat tijd in beslag, maar makkelijk is het wel. En lekker, dat is het belangrijkst. 

Miniatuur