De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

vegetarische loempia met zoete saus

Zelf loempia's maken? Chef Perry deelt zijn recept voor de lekkerste zelfgemaakte vegetarische loempia's in het programma Guilty Pleasures.

Loempia met zoete saus

Een recept van

Perry de Man

Perry De Man

"Deze heerlijke vegetarische loempia's zijn gevuld met verschillende groente zoals wortel, witte kool en taugé. Ik zorg ervoor dat deze groenten goed op smaak zijn gebracht. Daarnaast doe ik er ook gefrituurde tempeh in, dat is een lekkere knapperige tegenhanger. Deze guilty pleasure maak ik voor actrice Kim Pieters."

Meer Guilty Pleasures uitproberen? Bekijk hier alle recepten

Bereidingswijze

Loempiavel

  1. Meng in een kom de bloem met de maïzena, één ei en het zout. Voeg al roerende met een garde, beetje bij beetje het water toe om klontjes te voorkomen.

  2. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Schep een lepel beslag in de pan en verdeel het gelijk over de bodem. Zorg dat de hele bodem is bedekt met een dunne laag beslag.

  3. Bak het beslag op laag vuur totdat de onderkant gaar maar nog steeds licht is en keer voorzichtig om. Bak de andere kant voor nog 1 minuut. Herhaal het bakken stap totdat het beslag op is.

Loempiavulling

  1. Kluts de eieren los. Verhit een koekenpan met een scheutje olie en bak een grote omelet. Haal uit de pan, rol op en snijd in reepjes.

  2. Snijd de tempeh eerst in dunne plakken en vervolgens in reepjes. Verhit olie in een frituur en bak de tempeh goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op een vel keukenpapier.

  3. Pel en pers de knoflook. Schil en rasp de gember en hak de rode peper fijn. Snijd de bosui in dunne ringen. De witte kool en wortel in flinterdunne repen en kneus het limoenblad. Verwijder de uiteindes van de haricots vert.

  4. Verhit een scheutje olie in een wokpan en fruit de knoflook, gember, peper en limoen. Voeg de haricots vert en de wortel toe en roerbak een paar minuten.

  5. Voeg de witte kool, bosui en taugé toe en wok 4-6 minuten. Voeg de oestersaus, sojasaus, witte peper toe en een snufje zout. Meng als laatst de gefrituurde tempeh erdoor. Haal voor het vullen het limoenblad uit de pan.

Zoete saus

  1. Verwijder de zaadlijsten en hak de rode pepers fijn. Pel de knoflook en de sjalot en pers uit. Schil de gember en snijd in hele kleine stukjes.

  2. Verwarm het water in een steelpan en voeg de rode peper, knoflook, sjalot en gember toe. Warm kort door en voeg de azijn en het suiker toe.

  3. Meng in een kommetje de maizena met een klein scheutje water tot een papje. Voeg toe aan de pan en meng door totdat de saus is gebonden.

Loempia maken

  1. Klop het laatste ei los in een kommetje. Leg een loempiavel op een snijplank. Verdeel de vulling over het midden maar laat de randen vrij. Bestrijk met ei. Vouw de zijkanten naar binnen en rol dan de loempia strak op.

  2. Verhit de olie in een frituur tot 170-180 °C. Frituur de loempia’s per 2 in ongeveer 5 minuten rondom goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de zoete saus.

Wat zit er in een loempia?

"Een loempia is vaak gevuld met groente zoals wortel, witte kool en taugé. Ik vind het belangrijk dat deze groente goed op smaak is. Daarom breng ik het op smaak met sojasaus, oestersaus, limoenblad en een rode peper. Gefrituurde tempeh vind ik dan weer een lekker knapperige tegenhanger. Als je dat niet lekker vindt, kan je die altijd vervangen door kip of garnaal."  

tempeh

Hoe maak je zelf loempiavellen?

"Loempiavellen maak ik met 5 ingrediënten. Bloem, maizena, water, zout en ei. Deze ingrediënten meng ik met elkaar tot een beslag. Dit beslag bak ik op laag vuur gaar omdat het belangrijk is dat het deeg licht van kleur blijft. Het hoeft namelijk pas knapperig en goudbruin gebakken te worden in de frituur."

Loempia met zoete saus

Hoe blijft mijn loempia dicht tijdens het bakken?

"Daar heb ik twee supersimpele tips voor. Mijn eerste tip is dat je voor het vouwen moet je de randen van je loempiavel bestrijken met ei. Mijn tweede tip is van toepassing tijdens het frituren. Het is belangrijk dat je de loempia’s eerst met de vouw naar beneden in de frituur ligt. Zo bakt de naad direct dicht."

loempia bakken

In dit programma biechten bekende Nederlanders waaronder Dan Karaty, Sergio Vyent en Shirma Rouse hun geheime eetgewoontes op aan 24Kitchen-chef Perry de Man en bereiden ze samen een culinaire versie van hun favoriete gerecht. 

 

guilty pleasures

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

Kan ik deze loepia's ook in de oven bakken? Ik heb geen frituurpan.
Ingrid Schut
27-06-2023
Kan ik dit ook een dag van te voren maken?
Jeannette Hanckmann
13-12-2023

Ook lekker