Rixts glamourtaart

0
Gemiddeld

Bereidingswijze

120 minuten totale tijd

Sinaasappelcake
Verwarm de oven voor op 160 ºC. Vet een cakeblik in. Roer de boter met de suiker luchtig en meng één voor één de eieren erdoor. Rasp de schil van de sinaasappel en meng de rasp door de bloem. Meng de bloem door het botermengsel. Schenk het beslag in het cakeblik en bak de cake in circa 1 uur goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen. Snijd de cake in het midden door tot je 2 gelijke stukken krijgt. Dit wordt later de dop van de nagellaktaart.

Chocoladecake
Verwarm de oven voor op 170 ºC.
Hak de chocolade. Meng de bloem met de witte basterdsuiker, cacaopoeder, bakpoeder en de chocolade. Meng in een andere kom de eieren, karnemelk en zonnebloemolie. Meng de eiermassa door de bloemmassa en spatel door tot een egaal beslag. Vet de bakvormen in en bekleed met bakpapier. Verdeel het beslag over de twee bakvormen. Bak de cakes in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Haal de cakes uit de vorm en laat afkoelen en snijd ze doormidden zodat je 3 gelijke stukken krijgt.

Sinaasappelcrème
Breng in een pan het sinaasappelsap met de helft van de suiker aan de kook.
Roer de eidooiers met de rest van de suiker en de bloem los. Giet het sinaasappelsap op het eimengsel, schenk in de pan en roer goed door. Breng de sinaasappelcrème aan de kook en gaar op laag vuur circa 2 minuten. Laat de sinaasappelcrème op een bakplaatje, afgedekt met plasticfolie, afkoelen. Roer de boter met de poedersuiker luchtig. Voeg de sinaasappelcrème toe en meng goed door.

Opbouw
Smeer op de ene helft van de chocoladecake de sinaasappeljam en op de andere helft een dikke laag sinaasappelcrème. Houd wat sinaasappelcrème achter voor de afwerking. Bouw zo de taart op, verpak in plasticfolie en laat de taart circa 1 uur opstijven.

Zet de taart rechtop. Snijd de zijkanten strak af. Bestrijk de zijkanten van de beide cakesoorten met de achtergehouden crème. Smeer ook een laag jam en een laag crème tussen de sinaasappelcake en zet de platte kanten tegen elkaar. Smeer na het opstijven ook de buitenkant in.

Rode marsepein
Meng het bietenpoeder met een scheutje bietensap en kneed door de marsepein tot de marsepein egaal rood gekleurd is. Rol de marsepein uit tot een plak met een dikte van circa 3 millimeter en bekleed de rechthoekige cake ermee. Druk de naden goed aan. Snijd het teveel aan marsepein eraf en vouw de rest onder te taart.

Donkere marsepein
Meng de marsepein met de cacaopoeder tot deze egaal bruin van kleur is. Rol de marsepein uit tot een dikte van circa 3 millimeter. Bekleed de dop met de donkere marsepein. Druk de naden goed aan. Zet beide delen op elkaar tot de vorm van een nagellakpotje ontstaat. Zet, indien nodig, de dop vast met een prikker.

Etiket
Rol de rolfondant uit, snijd er een ovale vorm uit en laat drogen tot deze hard is. Bestrijk de taart met sinaasappelcrème en plak het etiket voorzichtig vast.

Cacaoschilderij
Smelt de cacaoboter en schenk op een schoteltje. Meng het cacaopoeder erdoor. Je kunt verschillende tinten bruin maken door meer of minder cacaopoeder toe te voegen. Schilder de tekst van het etiket op de fondant.

De jam van Rixt
12 sinaasappels
2 limoenen
500 g geleisuiker

De jam van Rixt
Schil de sinaasappels en snijd de partjes eruit.  Halveer en pers de limoenen uit. Meng de partjes met de geleisuiker en het limoensap. Breng alles circa 3 minuten aan de kook.  

Ingredienten

0
Personen

Chocoladecake

  • 500 g pure chocolade
  • 800 g bloem
  • 1 kg witte basterdsuiker
  • 120 g cacaopoeder
  • 30 g bakpoeder
  • 8 eieren
  • 600 ml karnemelk
  • 800 ml zonnebloemolie

Sinaasappelcake

  • 250 g zachte boter
  • 250 g suiker
  • 1 sinaasappel
  • 250 g bloem
  • 5 eieren

Sinaasappelcrème

  • 500 ml sinaasappelsap
  • 100 g suiker
  • 4 eidooiers
  • 4 el bloem
  • 500 g roomboter
  • 120 g poedersuiker

Opbouw

  • 300 g sinaasappeljam

Rode marsepein

  • 500 g marsepein
  • 2 tl bietenpoeder
  • bietensap

Donkere marsepein

  • 300 g marsepein
  • 2 tl cacaopoeder

Etiket

  • 100 g rolfondant

Cacaoschilderij

  • 50 g cacaoboter
  • 1 el cacaopoeder

Extra nodig

  • boter om in te vetten
  • 1 bol cakeblik (reerug cakeblik)
  • bakpapier
  • 2 diepe bakvormen
Geef je waardering
0