De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

klassieke panna cotta

Panna cotta is zo'n typisch klassiek Italiaans dessert. Weinig ingrediënten, makkelijk te maken en vreselijk lekker. En wanneer je de panna cotta serveert met aardbeien, witte chocola én karamelsaus, reken maar dat je tafelgasten het bord erbij aflikken.

300 min voorbereidingstijd
90 min kooktijd
panna cotta

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Klassieke panna cotta maken is niet moeilijk, mits je het basisrecept netjes volgt!

Bereidingswijze

Panna cotta

  1. Week de gelatine in koud water. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  2. Breng de slagroom, het vanillemerg, vanillestokje en de suiker aan de kook.
  3. Verwijder het vanillestokje, knijp de gelatine uit en los op in de slagroom.
  4. Giet de vanilleroom in de timbaaltjes en laat circa 4 uur in de koelkast opstijven.

Karamelsaus

  1. Karamelliseer de suiker.
  2. Voeg de room voorzichtig toe.
  3. Breng aan de kook en roer tot de karamel opgelost is.
  4. Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor. Laat de karamelsaus afkoelen.

Witte chocoladegalet

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Rooster het amandelschaafsel in circa 12 minuten goudbruin. Laat het amandelschaafsel afkoelen.
  3. Smelt de chocolade au bain-marie en schenk tweederde uit op een marmeren plaat.Strijk de chocolade met een paletmes door elkaar tot de chocolade circa 26 ºC is.
  4. Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar. Bekijk hier de video voor het tableren van chocolade.
  5. Strijk de chocolade heel dun in cirkelvormen uit over het bakpapier of cellofaanpapier. Maak met behulp van je vinger vegen. Bestrooi met amandelschaafsel en de cacaokernen.
  6. Laat de galetten in circa 1 uur uitharden.

Serveren

  1. Snijd de schil van de sinaasappel en snijd de partjes eruit.
  2. Zet de timbaaltjes kort in warm water tot de panna cotta los zit. Draai de panna cotta om en zet in het midden van het bord.
  3. Schep de karamelsaus om de panna cotta.
  4. Hak en smelt de pure chocolade, schep de chocolade in een cornetje. Spuit de pure chocolade als druppels in de karamelsaus. Trek met een prikker een baan door de druppels.
  5. Plaats de witte chocoladegalet tegen de panna cotta en garneer met enkele sinaasappelpartjes en aardbeien.

Wat is panna cotta?

Panna cotta: het staat in menig restaurant op de dessertkaart en het klinkt heel chic. Maar eigenlijk is het Italiaanse nagerecht niet veel meer dan gekookte room aangevuld met melk, suiker en gelatine. En soms vanille. Zalig!

Hoe maak je panna cotta?

Panna cotta maken is niet moeilijk. Maar zoals bij ieder eenvoudig gerecht zijn er ook hier wat instinkers. Een paar tips om te voorkomen dat je panna cotta pudding wordt:

  • Zorgt dat de basisingrediënten goed zijn. Net als pasta carbonara heb je ook voor deze Italiaanse klassieker niet veel nodig, dus de kwaliteit is allesbepalend.
  • Volg het klassieke basisrecept: de juiste verhouding room en gelatine zorgt ervoor dat de panna cotta niet te stijf wordt (of erger: helemaal níet stijf wordt).
  • Knijp de gelatine goed uit voor je het toevoegt aan de room (anders kloppen de verhoudingen niet meer). En zorg dat de room niet kookt: dan wordt de gelatine te heet en verliest het zijn werking.

Een goede panna cotta moet stevig zijn (maar nog wél een beetje kunnen wiebelen) en zacht zijn, maar niet té (panna cotta moet smelten op de tong).

Hoe lang moet panna cotta opstijven?

Een panna cotta moet minimaal 3 uur in de koelkast opstijven. 

Hoe lang van te voren kun je panna cotta maken?

Panna cotta kun je goed afgedekt ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het dessert dus ruim van tevoren voorbereiden. Ideaal voor de feestdagen!

Hoe krijg je panna cotta uit de vorm?

Om panna cotta uit zijn vorm te krijgen kun je de timbaaltjes kort in warm water zetten. Of houd heel kort een crème brûlée-brander tegen de bodem.

Hoe lang panna cotta bewaren? 

Panna cotta kun je goed afgedekt ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.

In dit programma deelt Meesterkok en Meesterpatissier Rudolph van Veen zijn kennis en passie voor het bakken. Hij tovert de heerlijkste zoete en hartige gerechten uit de oven, waar je zeker van zult watertanden. Rudolph weet precies hoe je de meest oogstrelende creaties maakt, en binnenkort zul jij met zijn hulp ook de show stelen met prachtige taarten, of je gezin verwennen met de lekkerste broodjes en hartige taarten. 

Bekijk de nieuwe afleveringen van Rudolph's Bakery, elke werkdag 15.00 uur op 24Kitchen, kanaal 24!

Rudolph's Bakery

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

1 reactie

Er staat bij dat het een vegetarisch gerecht is, maar bevat gelatine.
Jannie Coopmans
20-08-2023

Ook lekker