De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

progréstaart-toetje

Zelf progréstaart maken? Chef Perry deelt zijn recept voor de lekkerste zelfgemaakte hazelnootschuimtaart in het programma Guilty Pleasures.

70 min voorbereidingstijd
35 min (voor)bereidingstijd
Progréstaat-toetje

Een recept van

Perry de Man

Perry De Man

"Een progréstaart staat ook wel bekend onder de naam hazelnootschuimtaart. Aan het schuim dat ik voor deze taart ga maken voeg ik hazelnoot toe. Deze guilty pleasure maak ik niet alleen. Samen met journalist Toine van Peperstraten ga ik aan de slag met dit heerlijke gerecht."

Meer Guilty Pleasures uitproberen? Bekijk hier alle recepten

Bereidingswijze

Hazelnootschuim

  1. Splits de eieren en bewaar het eiwit.  

  2. Klop het eiwit in een vetvrije kom met de poedersuiker luchtig en stijf.  

  3. Maal de hazelnoten fijn in de keukenmachine.  

  4. Voeg de bloem beetje bij beetje toe aan het eimengsel.

  5. Vouw de gemalen hazelnoten met een spatel voorzichtig door het eiwitschuim.  

  6. Verwarm de oven voor op 130 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.  

  7. Verdeel het schuim gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het schuim voor 75 minuten in de oven.  

Nougatine

  1. Verhit een koekenpan en rooster de hazelnoten en amandelen goudbruin.

  2. Doe de suiker en water in een steelpannetje en zet op middelhoog vuur. Verwarm tot de suiker karamelliseert en goudbruin kleurt. Haal de pan van het vuur. 

  3. Voeg de hazelnoten en amandelen toe aan de karamel en meng goed door. Stort de gekaramelliseerde noten uit op een bakplaat en laat goed uitharden en afkoelen.

  4. Breek de gekaramelliseerde noten in grove stukken en maal fijn in een keukenmachine.

Amaretto-mascarpone

  1. Klop met een mixer de slagroom met de suiker lobbig.  

  2. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg toe aan de slagroom.  

  3. Klop in een kom de mascarpone met amaretto luchtig.

  4. Spatel de slagroom voorzichtig door het mascarpone-amaretto.

Progréstaat-toetje

  1. Verdeel de fijngemalen nougatine op het bord.  

  2. Schep met behulp van een lepel twee quenelles van het amaretto-mascarpone mengsel op de nougatine. Breek vervolgens het schuim in stukken en verdeel over de borden. Garneer met karamelsaus. 

Wat is een progréstaart?

"Progréstaart ken ik eigenlijk onder de naam hazelnootschuimtaart. De progréstaart heeft de naam te danken aan de techniek waarmee je schuim maakt. Aan het schuim, ook wel progrés genoemd, wordt hazelnoot toegevoegd. Dit in tegenstelling tot klassiek schuim dat alleen met eiwit en suiker wordt gemaakt. Weet je dat ook weer!"

Progréstaat-toetje

Wat is een quenelle?

"Een quenelle is vorm waarmee je gerecht kan opdienen. Traditioneel gezien werd deze vorm alleen gebruikt voor gepureerde snoekbaars. Tegenwoordig wordt de vorm ook voor allerlei soorten gerechten gebruikt. In dit recept gebruik ik de techniek om de amaretto-mascarpone te serveren."

lepels

Hoe maak je nougatine?

"Mijn recept voor nougatine is hartstikke simpel. Ik rooster de noten en maak daarna een karamel. Daarna meng ik die twee met elkaar en laat het uitharden. Daarna maal ik de gekaramelliseerde noten fijn in de keukenmachine. Eén addertje onder het gras: let op dat je karamel niet verbrand."

hazelnoten

In dit programma biechten bekende Nederlanders waaronder Dan Karaty, Sergio Vyent en Shirma Rouse hun geheime eetgewoontes op aan 24Kitchen-chef Perry de Man en bereiden ze samen een culinaire versie van hun favoriete gerecht. 

 

guilty pleasures

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker