De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

pavlova

Heerlijke Pavlova zoals je die in Sydney kunt vinden. Met dit nagerecht zet je echt een spektakel stuk op tafel.

150 min voorbereidingstijd
15 min (voor)bereidingstijd
pavlova recept

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Wil je pavlova maken? Dit is hét klassieke recept uit Australië: makkelijk om te maken en gruwelijk lekker. Het enige dat je nodig hebt is tijd om de pavlova's rustig te laten drogen in de oven en smullen maar!

Bereidingswijze

Pavlova

Stap 1:

Klop de eiwitten luchtig en voeg geleidelijk, al mixend, de suiker toe. Klop net zo lang tot het eiwit stevige pieken vormt.

Stap 2:

Meng de maïzena met de azijn en meng het door het eiwitschuim.

Stap 3:

Maak op de bakplaat 4 tot 6 pavlova’s van het eiwitschuim en laat ze 2,5 uur drogen in de oven op boven- en onderwarmte 120 °C.

Stap 4:

Laat de pavlova’s in de uitgeschakelde oven, met de deur op een kier, afkoelen. Leg ze direct na het afkoelen op een schaal om breken te voorkomen.

Stap 5:

Maak het fruit schoon en snijd grote exemplaren in stukken. Verwarm de jam en roer het citroensap erdoor. Meng de jam met het fruit.

Stap 6:

Klop de slagroom met de suiker lobbig. 

Stap 7:

Verdeel de room en het fruit over de pavlova’s en serveer direct.

Dit recept komt uit de aflevering over Sydney van het programma The Taste of Life Travel.

Wat is pavlova?

Je verwacht het misschien niet: pavlova is een gerecht - of eigenlijk dessert - uit de Australische keuken. Volgens de overlevering werd de pavlovataart - gebaseerd op de Franse meringue - rond 1920 gemaakt voor en vernoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova tijdens een tournee door Australië en Nieuw- Zeeland.

Het grote verschil met meringue is de toevoeging van maizena en azijn (om de binnenkant lekker zacht te houden). En waar meringue in Frankrijk ook zo wordt gegeten, is de pavlovataart een volwaardig dessert: knapperig-zacht schuim, gevuld met slagroom en (zuur) rood fruit.

Het mooiste van pavlova is dat het:

  1. absoluut niet moeilijk is om te maken,
  2. er waanzinnig uit ziet (hallo wow-effect!),
  3. en verslavend lekker is.

(Hint: een absolute hit tijdens het kerstdiner!)

Zo maak je de perfecte meringue volgens Donna Hay >

In The Taste of Life Travel maakt Rudolph van Veen culinaire ontdekkingsreizen. Rudolph neemt je mee naar prachtige plekken over de hele wereld, zoals Florence, New York, Malta, Stockholm en ons eigen Nederland. Op zijn reizen laat hij zich inspireren door lokale gebruiken en culinaire geheimen en creëert hij eigen variaties op deze wereldgerechten, zodat jij ze kunt bereiden in je eigen keuken. 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker