Wil je pavlova maken? Dit is hét klassieke recept uit Australië: makkelijk om te maken en gruwelijk lekker. Het enige dat je nodig hebt is tijd om de pavlova's rustig te laten drogen in de oven en smullen maar!

Rudolph van Veen

Wat is pavlova?

Je verwacht het misschien niet: pavlova is een gerecht - of eigenlijk dessert - uit de Australische keuken. Volgens de overlevering werd de pavlovataart - gebaseerd op de Franse meringue - rond 1920 gemaakt voor en vernoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova tijdens een tournee door Australië en Nieuw- Zeeland.

Het grote verschil met meringue is de toevoeging van maizena en azijn (om de binnenkant lekker zacht te houden). En waar meringue in Frankrijk ook zo wordt gegeten, is de pavlovataart een volwaardig dessert: knapperig-zacht schuim, gevuld met slagroom en (zuur) rood fruit.

Het mooiste van pavlova is dat het:

  1. absoluut niet moeilijk is om te maken,
  2. er waanzinnig uit ziet (hallo wow-effect!),
  3. en verslavend lekker is.

(Hint: een absolute hit tijdens het kerstdiner!)

Zo maak je de perfecte meringue volgens Donna Hay >

Ingredienten

4
Personen

Pavlova

  • 6 eiwitten
  • 300 g suiker
  • 1 el maïzena
  • 1 el azijn

Garnering

  • 250 g vers fruit naar keuze
  • 2 el abrikozenjam
  • 1 sap van 1 citroen
  • 500 ml slagroom
  • 50 g suiker

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 45 minuten

Pavlova

Stap 1:

Klop de eiwitten luchtig en voeg geleidelijk, al mixend, de suiker toe. Klop net zo lang tot het eiwit stevige pieken vormt.

Stap 2:

Meng de maïzena met de azijn en meng het door het eiwitschuim.

Stap 3:

Maak op de bakplaat 4 tot 6 pavlova’s van het eiwitschuim en laat ze 2,5 uur drogen in de oven op boven- en onderwarmte 120 °C.

Stap 4:

Laat de pavlova’s in de uitgeschakelde oven, met de deur op een kier, afkoelen. Leg ze direct na het afkoelen op een schaal om breken te voorkomen.

Stap 5:

Maak het fruit schoon en snijd grote exemplaren in stukken. Verwarm de jam en roer het citroensap erdoor. Meng de jam met het fruit.

Stap 6:

Klop de slagroom met de suiker lobbig. 

Stap 7:

Verdeel de room en het fruit over de pavlova’s en serveer direct.

Dit recept komt uit de aflevering over Sydney van het programma The Taste of Life Travel.

Geef je waardering

1327
pavlova recept