De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

pavlova

Pavlova: een dessert van meringue, slagroom en fruit uit Nieuw-Zeeland en Autralië. Probeer hier het perfecte pavlova recept van Rudolph.

30 min voorbereidingstijd
150 min oventijd
120 min wachttijd
pavlova recept

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Wil je pavlova maken? Dit is hét klassieke recept uit Australië en Nieuw-Zeeland: makkelijk om te maken en gruwelijk lekker. Het enige dat je nodig hebt is tijd om de pavlova's rustig te laten drogen in de oven."

Bereidingswijze

Pavlova

  1. Verwarm de oven voor op 120 °C op onder- en bovenwarmte.

  2. Klop de eiwitten luchtig en voeg geleidelijk, al mixend, de suiker toe. Klop net zo lang tot het eiwit stevige pieken vormt. Meng de maïzena met de azijn en meng het door het eiwitschuim.

  3. Teken een cirkel van Ø25 op een stuk bakpapier. Zet het bakpapier vast op de bakplaat met wat van het schuim en vul de cirkel met het eiwitmengsel.  Zet de bakplaat in de oven en laat de pavlova 2,5 tot 3 uur drogen in de oven. 

  4. Laat de pavlova in de uitgeschakelde oven, met de deur op een kier, afkoelen. Leg 'm direct na het afkoelen op een schaal om breken te voorkomen.

  5. Maak het fruit schoon en snijd grote exemplaren in stukken. Verwarm de jam en roer het citroensap erdoor. Meng de jam met het fruit.

  6. Klop de slagroom met de suiker lobbig. Verdeel de room en het fruit over de pavlova en serveer direct.

Wat is pavlova?

Pavlova is een dessert van merengue, slagroom en fruit. De pavlovataart is gebaseerd op de Franse meringue - rond 1920 gemaakt voor en vernoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova tijdens een tournee door Australië en Nieuw- Zeeland.

Miniatuur

Hoe lang van tevoren kan ik pavlova maken?

Pavlova bewaar je 2 dagen luchtdicht op een droge plek. Zorg dat je de slagroom en fruit apart bewaard. Je kunt de pavlova dus 2 dagen van te voren maken. Ideaal voor de feestdagen!

Miniatuur

Hoe lang moet pavola in oven?

Afhankelijk van de grootte van je pavlova laat je ze zo'n 1,5 tot 2,5 uur bakken (drogen) in de oven. Daarna laat je ze nog 1 uur afkoelen met de ovendeur op een kier. 

Miniatuur

Verschil meringue en pavlova

Het verschil tussen pavlova en meringue is de toevoeging van maizena en azijn (om de binnenkant lekker zacht te houden) bij een pavlova. En waar meringue in Frankrijk als los schuim wordt gegeten, heeft een pavlova meer elementen: schuim, gevuld met slagroom en (zuur) fruit.

meringue maken

Wat is het belangrijkste ingrediënt van een pavlova?

Het belangrijkste onderdeel van pavlova is het mengsel van eiwit en suiker. Zorg ervoor dat het eiwit helemaal vrij is van eigeel en klop het op in een vetvrije kom met de suiker. Tijdens het opkloppen ontstaan luchtbelletjes, en de suiker versterkt het schuim waardoor een stevige structuur ontstaat.

Meringuetaart

In The Taste of Life Travel maakt Rudolph van Veen culinaire ontdekkingsreizen. Rudolph neemt je mee naar prachtige plekken over de hele wereld, zoals Florence, New York, Malta, Stockholm en ons eigen Nederland. Op zijn reizen laat hij zich inspireren door lokale gebruiken en culinaire geheimen en creëert hij eigen variaties op deze wereldgerechten, zodat jij ze kunt bereiden in je eigen keuken. 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker