Wim Ballieu

Ingredienten

10
Porties

Voor het deeg

  • 500 g tarwebloem
  • 50 g roomboter
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • 50 g verse gist (of 25 g gedroogde gist)
  • zout, zwarte peper, witte peper, kaneel, cardemom, verse nootmuskaat
  • 1 kruidnagel
  • 250 ml volle melk
  • 3 eieren

Voor de vulling

  • 50 g roomboter
  • 50 g bruine basterdsuiker

Bereidingswijze

Totale tijd: 15 minuten

Meng de bloem met twee van de eieren. Verkruimel de hier de boter boven in grove stukken. Voeg 50 gram bruine basterdsuiker, samen met een flinke snuf zout. Verkruimel de verse gist boven een pannetje. Voeg hier de melk aan toe en verwarm op laag vuur tot lichaamstemperatuur. Laat de gist oplossen in de melk, gebruik eventueel een vork hiervoor. 

Voeg een deel van de warme melk toe aan het bloemmengsel en meng met elkaar. Voeg nog een beetje melk toe en meng wederom. Ga zo door totdat je een egaal deeg hebt en alle gist uit de pan in het deeg zit. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak tot een elastisch deeg gedurende zes minuten. Het deeg is goed wanneer je het uit elkaar kunt trekken en het licht erdoorheen ziet, zonder dat het deeg scheurt. 

Maak een bal van het deeg en laat in een kom onder een schone theedoek een half uur rijzen. Breng op smaak met witte en zwarte peper, kaneel, nootmuskaat, 1 fijngehakte kruidnagel en een snufje kardemom. Kneed opnieuw zodat alles goed gemengd is. 

Verdeel het deeg in 20 porties van ieder ongeveer 50 gram. Draai balletjes van het deeg en maak met je vinger of de onderkant van een houten lepel een klein kuiltje. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en laat onder een theedoek nog een half uur rijzen. 

Verwarm je oven voor op 225 graden. Kluts een ei los in een schaaltje. Bestrijk het deeg met het ei, laat nog een kwartier rusten onder een theedoek en bak gedurende zeven tot acht minuten in de oven. 

Meng voor de vulling de boter met een gelijke hoeveelheid de bruine basterdsuiker. Verwarm een klein pannetje op laag vuur. Haal de mastellen uit de oven en laat iets afkoelen. Halveer de mastellen met een mesje zoals bij een broodje. Besmeer de onderkant met het suiker-botermengsel, leg de bovenkant erop. Leg de mastel op een stuk aluminiumfolie, bedek met een volgende laag folie en druk met het pannetje erop. Herhaal dit bij alle mastellen.

De mastellen zijn klaar wanneer de traktaties geplet zijn, de suiker gekaramelliseerd en de boter gesmolten. Snijd eventueel nog doormidden en geniet. 

Geef je waardering

141
Mastellen