Dit gebakje heeft iets weg van onze geliefde tompouce. De Kremšnita bestaat uit twee lagen bladerdeeg met luchtige vanillecrème ertussen en een laagje poedersuiker bovenop. Mmm!

Rudolph van Veen

Ingredienten

9
Personen

Bladerdeeg

  • 500 g bladerdeeg

Crème

  • 1/2 vanillestokje of 1 tl vanille-extract
  • 600 ml volle melk
  • 4 eidooiers
  • 160 g suiker
  • 70 g eiwitten
  • 1 el rum
  • 70 g bloem

Roomlaag

  • 350 ml slagroom
  • 1 el poedersuiker

Afwerking

  • 50 g poedersuiker

Extra nodig

  • vierkante taartring of bakvorm van 24 x 24 x 5 cm
  • mixer

Bereidingswijze

Totale tijd: 3 uur

Bladerdeeg 

Stap 1: 
Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het bladerdeeg uit tot een grote plak van ca. 30 x 30 cm. Leg het bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier en prik er met een deegprikker of met een vork gaatjes in. 

Stap 2: 
Bak het bladerdeeg in de oven in circa 30 minuten goudbruin en knapperig. Snijd het gebakken bladerdeeg met een groot kartelmes eventueel bij tot 24 x 24 cm. 

Stap 3: 
Leg één plak bladerdeeg op een plateau in de taartring of bakvorm. Bekleed, als je een taartvorm gebruikt, deze met plasticfolie. Herhaal de bovenstaande stappen voor tweede bladerdeegplak die dient als bovenkant. 

Zelf bladerdeeg maken? Bekijk hier het recept >  

Crème 

Stap 1: 
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Houd een scheutje achter en breng de rest van de melk met vanille aan de kook.  

Stap 2: 
Roer in een andere kom de eidooiers met de helft van de suiker, bloem en het achtergehouden scheutje melk tot een papje. Giet een scheutje warm melk op het eidooiermengsel en roer goed door. Schenk dit mengsel in de pan met melk en laat dit al roerend op laag vuur circa 10 minuten zachtjes gaarkoken tot een dikke pudding. 

Stap 3: 
Klop het eiwit met de rest van de suiker tot zachte pieken. Spatel het luchtige eiwitschuim samen met de rum snel door de hete pudding. Giet deze massa meteen in de vierkante ring bovenop het bladerdeeg. Strijk de bovenkant mooi glad en dek de pudding af met plasticfolie. Laat de pudding volledig afkoelen. 

Roomlaag 
Klop de slagroom met poedersuiker stijf en verdeel dit over de afgekoelde pudding laag. Dek nu het gebak af met de tweede laag gebakken bladerdeeg. Laat de Kremšnita voor het aansnijden circa 2 uur opstijven in de koelkast of 30 minuten in de vriezer. 

Tip van Rudolph: 
Om deze Kremšnita makkelijk te kunnen snijden in porties van 7 x 7 cm kun je het beste eerst het bladerdeeg snijden in vierkantjes voordat je het op de slagroom legt. Je hoeft dan bij het aansnijden niet meer door de bovenste laag bladerdeeg te snijden waardoor het gebak beter in model blijft. 

Afwerking
Bestrooi de bovenkant van de Kremšnita met een laagje poedersuiker en snijd met een warm mes in porties. 

Geef je waardering

63
Kremšnita
Kremšnita