Kip uit de Chinese kleipot met groentepickles

0
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd
Chinese groentepickles
Pel de sjalotten. Pel de knoflook en verwijder de kern van de knoflook. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Schil de wortels, maak er met een canneleermesje een bloemmotief in en snijd de wortels in dunne plakjes. Verwijder het groen van de radijsjes en halveer de radijsjes. Meng de groente en het zout met elkaar. Laat circa 30 minuten staan, zodat het vocht uit de groente trekt.
Was de groente kort in koud water en maak ze droog in de sladroger of tussen een theedoek. Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in dunne halve ringen. Voeg de peper toe aan de groente en schep alles in een gesteriliseerde afsluitbare weckpot.
Breng in een pan het water, suiker en rijstazijn aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en schenk vervolgens over de groente in de weckpot. Druk de groente onder het vocht en sluit de weckpot af. Laat circa 2 tot 3 dagen marineren. De groentepickles zijn in de kast/koelkast circa 3 weken houdbaar.

Tip: De pickles zijn ook lekker voor bij de borrel. Gebruik wel altijd schoon gereedschap om de groente uit de pot te halen.

Chinese kleipot voorbereiden
Laat de kleipot circa één nacht in een bak met water weken, dit om barsten te voorkomen.

Marinade
Meng alle ingrediënten voor de marinade met elkaar en laat de kippendijen circa 20 minuten marineren.

Kip uit de Chinese kleipot
Schil en snijd de gember in dunne repen. Snijd de bosuitjes in ringen en houd het groen apart om te garneren. Pel en snipper de sjalotten. Pel en hak de knoflook. Verhit een scheut olie in de wok en roerbak de gember, knoflook, sjalotten en het wit van de bosuitjes circa 3 minuten. Voeg de kippendijen toe en bak rondom goudbruin.
Pel en snijd de rode ui in parten. Schep de groente en kip uit de wok en veeg de wok schoon met keukenpapier. Verhit opnieuw een scheut olie in de wok en roerbak de ui kort. Schep de gewokte groente en kip terug in de wok en blus af met het water. Schep alles vanuit de wok in de kleipot. Zet de kleipot op een gasfornuispit en kook de kip in circa 15 minuten gaar.

Serveren
Garneer de kip met het groen van de bosuitjes en serveer met de groentepickles.

Ingredienten

4
Personen

Chinese groentepickles

  • 12 kleine sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 komkommer
  • 2 winterwortels
  • 5 radijsjes
  • 1 tl zout
  • 1 rode peper
  • 250 ml water
  • 100 g suiker
  • 250 ml rijstazijn

Marinade

  • 2 el lichte sojasaus
  • 3 tl donkere sojasaus
  • 1 tl maïzena
  • 1 el Shaoxing rijstwijn
  • 1 tl suiker
  • 2 tl oestersaus
  • 1 tl sesamolie

Kip uit de Chinese kleipot

  • 800 g kippendijen met bot
  • 5 cm verse gember
  • 2 bosuitjes
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 250 ml water

Extra nodig

  • 1 Chinese kleipot
  • wok
  • keukenpapier
  • sladroger of theedoek
  • 1 grote weckpot
  • canneleermesje
Geef je waardering
0