Hertenrack met vanille-portsaus

15
Gemiddeld

Bereidingswijze

50 minuten totale tijd

Zuurkool 
Was de zuurkool en breng hem met de witte wijn, boter, laurierblaadjes en gembersiroop aan de kook. Laat circa 1,5 uur op lage temperatuur stoven en breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Stoofperen 
Schil de peren en breng ze met rode wijn, het kaneelstokje en de suiker aan de kook. Kook de peren op laag vuur in circa 20 minuten gaar.

Hert
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verhit een scheut olie in een pan en braad het vlees om en om bruin. Breng op smaak met zout en peper. Gaar het vlees in de oven tot een kerntemperatuur van 57 ºC.

Vanilleportsaus
Breng de wildfond, port, vanillestokje en de steranijs aan de kook. Kook tot twee derde in en breng op smaak met zout en versgemalen peper. 

Serveren
Verdeel de zuurkool over borden. Trancheer de hertenrackfilet en serveer hem op de zuurkool. Schenk de vanilleportsaus er over en serveer de peertjes erbij.

 
Wijntip
van wijndeskundige Corria Houthuizen

Rood, zwoel en rijp is hier het devies. Een Shiraz uit Australie bijvoorbeeld! Of een wijn van de Cabernet Sauvignon druif uit Chili of Californië.

Liever een Europese klassieker? Dan is Spaans rood van de Tempranillo druif een goede tafelgenoot. Liefst één die een houtlagering heeft gehad: reserva of gran reserva.
 
 

 

Ingredienten

4
Personen

Zuurkool

  • 600 ml zuurkool
  • 500 ml witte wijn
  • 150 g boter
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 el gembersiroop
  • zout
  • versgemalen peper

Stoofperen

  • 4 Gieser Wildeman peren
  • 500 ml rode wijn
  • 1 kaneelstokje
  • 3 el suiker
  • olijfolie

Hert

  • olijfolie
  • 650 g hertenrack
  • zout
  • versgemalen peper

Vanille-portsaus

  • 500 ml wildfond
  • 250 ml rode port
  • 1 vanillestokje
  • 2 steranijs
  • zout
  • versgemalen peper

Extra nodig

  • vleesthermometer
Geef je waardering
15