Wie kent deze Franse klassieker niet? Wij zijn er in ieder geval ondersteboven van.

Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

8
Personen

Bladerdeeg

  • 125 g bloem
  • 70 g water
  • 3 g zout
  • 25 g boter op kamertemperatuur
  • 100 g koude boter

Vulling

  • 2 appels
  • 2 peren
  • 100 g boter
  • 100 g suiker
  • 100 g kaneelsuiker
  • 1 snufje zout

Extra nodig

  • Tarte tatin vorm 24 cm

Bereidingswijze

Totale tijd: 3 uur

Bladerdeeg 

Stap 1: 
Kneed de ingrediënten voor het deeg (behalve de koude boter) kort tot een samenhangend geheel en vorm hier een bal van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. 

Stap 2: 
Leg de koude boter tussen twee stukken plasticfolie en rol uit tot een vierkant van 1 cm dik. Verpak in het plasticfolie en leg tot gebruik in de koelkast. 

Stap 3: 
Druk de deegbal op een lichtgebloemd werkblad plat en rol vier punten uit. Plaats de koude plak boter in het midden en sla de vier punten eroverheen. Rol het deeg langwerpig uit zodat het drie keer zolang is als het breed is. Vouw de plak drieën. 

Stap 4: 
Draai het deeg een kwartslag. Rol dan weer uit tot drie keer zijn lengte. Vouw dan op in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat rusten in de koelkast. Herhaal deze stap nog twee keer met 30 minuten rusttijd per toer. Laat voor gebruik nog een keertje 30 minuten rusten. Rol dan het deeg uit en steek een plak uit die zo groot is als de taartvorm. 

Vulling 

Stap 1: 
Verwarm de oven voor op 200˚C. Schil de appels en peren en snijd in kwarten. Smelt de boter en voeg de suiker hieraan toe. Voeg de appels en peren toe wanneer het kookt en laat het voor een minuut of 15 inkoken tot karamel. 

Stap 2: 
Stort het appel- en perenmengsel in de vorm en zorg dat het fruit met de mooie kant onder komt te liggen. Dat wordt straks de bovenkant. Leg de bladerdeegplak op het fruit en bak het in de oven voor 30 minuten of tot goudbruin en gaar. Keer voorzichtig om als het uit de oven komt en laat afkoelen. 

Geef je waardering

12
TARTE TARTIN
TARTE TARTIN