De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

tarte tatin met appel en peer

Wie kent deze Franse klassieker niet? Wij zijn er in ieder geval ondersteboven van.

180 min voorbereidingstijd
TARTE TARTIN

Een recept van

Miljuschka Witzenhausen

miljuschka witzenhausen aan de kust

Wie kent deze Franse klassieker niet? Wij zijn er in ieder geval ondersteboven van.

Bereidingswijze

Bladerdeeg
1) Zelf je bladerdeeg maken klinkt ingewikkeld, maar is heel leuk om te doen. Geen zin in? Koop dat eenvoudig een kant- en klaar rol bladerdeeg uit de koeling.

2) Om het zelf te maken doe je de bloem, water, zout en 25 g boter op kamertemperatuur in een kom. Dit kneed je kort samen tot een geheel. Vorm hier een bal van en leg deze in plasticfolie voor 30 minuten in de koeling.

3) Nu maak je van de koude boter een plak. Dit is het makkelijkste door de koude boter tussen twee stukken plasticfolie te leggen en het op die manier uit te rollen tot een vierkante plak van ongeveer 1 cm dik. Verpak het in het folie en leg het in de koeling tot gebruik.

4) Haal nu je deeg uit de koeling en bestuif je aanrechtblad licht met wat bloem. Druk de bal een beetje plat en rol 4 punten een beetje meer uit. Hou in je achterhoofd dat de boter zo in het midden moet passen.

5) De koude plak boter leg je nu midden op de deegplak. De vier punten sla je er nu overheen. Zorg dat de boter helemaal bedekt is. Rol dit nu in zijn geheel uit tot een langwerpige plak. Het moet drie keer zo lang zijn als breed. Vouw de plak nu als een envelop op in drie stukken, beginnend aan de korte kant.

6) Nu draai je het deeg een kwartslag. Rol nog een keer uit en vouw het dan weer op de dezelfde manier in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat rusten in de koelkast. Herhaal deze stap nog twee keer met 30 minuten rusttijd per toer. Laat voor gebruik nog een keertje 30 minuten rusten. Rol dan het deeg uit en steek een plak uit die zo groot is als de taartvorm.

Vulling
1)  Voor je de vulling gaat maken verwarm je de oven eerst op 200˚C. Schil de appels en peren en verwijder de klokhuizen. Snijd het fruit in kwarten.

2) Neem een koekenpan en smelt hier de boter in. Voeg de suiker hieraan toe en wanneer het kookt stort je de appels en de peren erin en laat het rustig koken en pruttelen tot je een mooie donkerbruine karamel hebt. Laat het niet te ver doorgaren want het karameliseert in de oven nog verder.

3) Doe het karamel-fruit mengsel nu over in de tarte tatinvorm. Draai het fruit zo dat de bolle kant onder komt te liggen. Dat wordt straks als je het omkeert namelijk de bovenkant. Leg nu je bladerdeegplak op het fruit en stop het aan de zijkanten een beetje in rondom het fruit. Let op want de suiker kan loeiheet zijn!

4) Bak in de oven voor 30 minuten of tot goudbruin en gaar. Eenmaal uit de oven laat je het heel even afkoelen en daarna draai je het voorzichtig om. Let weer op de hete karamel! Laat afkoelen en serveer bijvoorbeeld met een lekkere bol ijs!

Miljuschka gaat opnieuw op reis en deze keer laat ze de wondere wereld zien van het bakken. En extra leuk: ze laat zien dat ook jij thuis heel simpel een heerlijk baksel uit de oven kan toveren.

 

Bak met Miljuschka

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker