Indische makreel met witte rijst en komkommersalade

45
Gemiddeld
Indische makreel met witte rijst en komkommersalade

Ingredienten

4
Personen

  • 300 g pandanrijst (witte rijst)
  • Komkommer op zuur

Boemboe

  • 7 sjalotten
  • 6 rode pepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm verse kurkuma (geelwortel)
  • 6 cm gember
  • 4 cm laos
  • 1/2 limoen
  • 40 g suiker
  • zout en peper
  • 4 verse makrelen
  • 8 blaadjes djeruk perut (limoenblaadjes)
  • bananenblad

Optioneel: zuur

  • 1 rode peper
  • 100 ml water
  • 100 ml azijn
  • 1/2 limoen
  • 1 el korianderzaad
  • 1 el kurkuma
  • 3 blaadjes djeruk perut (limoenblaadjes)
  • 20 g suiker
  • 1 komkommer
  • 1/2 limoen

Extra nodig

  • stoommand
  • vijzel
  • rijstkoker

Bereidingswijze

40 minuten totale tijd

1. Bereid de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking of in een rijstkoker.

2. Optioneel: Snijd als je zelf de zoetzure komkommer maakt de rode peper in ringetjes. Zet een steelpan op met het water, de azijn, het sap van ½ limoen, de peper, korianderzaad, kurkuma, limoenblad en suiker. Laat het warm worden totdat de suiker smelt en de smaken van de ingrediënten zijn ingetrokken.

3. Snijd de komkommer in hele dunne plakjes. Leg deze in een kom en schenk hier het mengsel van het zuur overheen. Zet opzij.

4. Zet een pan met water op. Zet hier de stoommand op.

5. Pel en snijd de knoflook en sjalotten grof. Snijd de steeltjes van de rode pepers en breek de pepers doormidden. Schil de gember en snijd fijn, snijd de laos fijn. Schil de verse kurkuma en snijd in plakjes. Doe alles bij elkaar in de keukenmachine en maal tot een pasta.

6. Fruit de boemboe in een hete koekenpan zodat de smaken een geheel worden. Voeg het sap van ½ limoen en de suiker toe, roer tot de suiker is opgelost.

7. Snijd het hoofd en de staart van de makreel, leg de makreel in de bananenbladeren. Kneus de limoenbladeren en stop deze in de buikholte van de makreel.

8. Verdeel de boemboe over de makreel. Rol de makreel in de bananenbladeren en prik ze dicht met sateprikkers. Leg deze in de stoommand en laat ca. 20 tot 30 minuten stomen.

9. Serveer de gestoomde makreel met de witte rijst en zoetzure komkommer.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Indische makreel met witte rijst en komkommersalade
Indische makreel met witte rijst en komkommersalade
Geef je waardering
45