Knoflookolie
-
Pel en pers de knoflooktenen boven een kommetje.
-
Verwarm de olie in een steelpan. Voeg de knoflook toe en verwarm tot de knoflook lichtbruin kleurt.
-
Doe de knoflookolie in een luchtdichte pot en gebruik in verschillende (Chinese) gerechten.
Gewokte aubergine met kousenband
-
Snijd de aubergines in driehoeken door ze te snijden en dan iedere keer te draaien. Snijd of knip de kousenband in stukken van 5 centimeter.
-
Breng een pan water aan de kook en blancheer de aubergines en kousenband 1 minuut. Schep uit de pan en laat uitlekken.
-
Verhit een wok op middelhoog vuur. Voeg 2 eetlepels knoflookolie, de aubergines en kousenband toe en roerbak 1-2 minuten.
-
Breng op smaak met de paddenstoelen-sojasaus en oestersaus.
Gestoomde knoflookgarnalen met glasnoedels
-
Week de glasnoedels 5-7 minuten in een kom met heet water tot ze zacht zijn. Giet af en leg in een schaal of bord met opstaande rand (moet passen in soeppan/stoommand).
-
Verwarm in een steelpan 3 eetlepels knoflookolie met sojasaus, oestersaus en een scheutje water. Laat 2 minuten koken en haal van het vuur.
-
Spoel de garnalen af. Knip of snijd ze aan de rugzijde open tot bijna door (vlinderen) en verwijder het darmkanaal. Laat de staart eraan zitten en leg ze met de opengesneden binnenkant naar boven op de glasnoedels (plaats ze op een rij).
-
Plaats een kommetje/rekje in de soeppan en schenk er een laag water in (de bovenkant van het kommetje/rekje moet droog blijven). Zet de pan op het vuur.
-
Lepel de knoflooksaus royaal over de garnalen en plaats de schaal in de soeppan op het kommetje/rekje.
-
Dek de pan af en stoom het de noedels en garnalen voor zo’n 5 minuten, tot de garnalen roze en gaar zijn.
-
Hak de lente-ui, snijd de peper in ringetjes en strooi over het gerecht.
-
Verhit in een steelpan 3 eetlepels zonnebloemolie en schenk over het de knoflookgarnalen en noedels, zodat de lente-ui en peper gaan sissen. Serveer direct met de aubergine en kousenband.
0 reacties