De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

entrecote van de bbq met wortel

Maak een heerlijke entrecote op de barbecue met het recept van BBQstreet en de barbecue van Napoleon.

45 min kooktijd
bbqstreet entrecote

Een recept van

Maak dit recept voor entrecote van de barbecue met 3 verschillende bereidingswijzes van wortel met de grill van Napoleon.

Bereidingswijze

Stappenplan

  1. Bereid de barbecue voor op direct en indirect grillen en tot een temperatuur van 100-120°C.

Rub

  1. Meng in een kommetje alle ingrediënten voor de rub

Entrecote

  1. Snijd het vet van het vlees kruislings in. Besmeer de rest van het vlees met wat olijfolie en bestrooi met de rub. Leg de entrecote op het indirecte deel van de barbecue, met de vetkant naar boven. Gebruik eventueel groente- of visklem gebruiken. Gaar tot een kerntemperatuur van circa 46 °C en laat daarna rusten.

Structuren van wortel

  1. Schraap de bospenen (circa 2-3 p.p.) en de winterwortel schoon. Snijd de winterpeen in kleine blokjes en de rode peper in ringetjes. Schil en rasp de gember.

  2. Verhit het wortelsap met de rode peper en gember in een pannetje (houd een beetje peper en gember over voor het zoetzuur). Voeg een beetje rasp en sap van de sinaasappel toe. Kook hierin de bospenen in z’n geheel beetgaar (2-3 minuten) en de winterpeenblokjes (5-7 min) zacht.

  3. Snijd de rest van de bospenen in dunne plakjes. Voeg een scheut sushiazijn, de overgebleven rode peper en gember toe aan een kom en laat de plakjes bospeen daarin marineren. Giet daarna af in een zeef en zet apart.

  4. Haal de zachte winterpeenblokjes uit het wortelsap. Pureer met een scheutje perzik-abrikoosazijn, honing en 1 takje tijm tot een gladde puree. Roer er een klontje boter door en maak de puree op smaak met een beetje zout. Houd de puree warm.

  5. Halveer en smeer de hele bospenen in met een beetje olie en grill de bospenen om-en-om op de directe zone van de barbecue. Verplaats daarna naar de indirecte zone om warm te houden.

  6. Voeg aan het ingekookte sap wat sinaasappelsap en een klont boter toe. Kook in tot een jus en breng op smaak met wat zout en suiker en eventueel wat balsamicoazijn. Houd warm.

Afmaken entrecote

  1. Snijd 3 centimeter dikke steaks van het vlees en bestrijk ze met wat olijfolie. Grill de steaks op een heet rooster, op het directe deel van de barbecue. Draai ze na circa 1 minuut een kwartslag, voor een mooie grillruit. Draai ze dan om en herhaal aan de andere zijde.

Opmaak

  1. Verdeel wat van de wortelpuree over borden. Schep de rest in een spuitzakje. Leg de gegrilde bospeen erop. Bestrooi met een beetje komijnzaad en de rest van de tijm. Steek hierin wat wortelplakjes uit het zoetzuur. Spuit nog wat dopjes puree op de borden.

  2. Snijd de steaks in plakjes, bestrooi met zeezout en leg naast de wortels. Garneer eventueel met wat overgebleven wortelgroen. Besprenkel het geheel met wat sinaasappeljus.

Hoe lang moet een entrecote op de barbecue?

Over het algemeen grill je een entrecote zo'n 2-3 minuten aan beide kanten. Zodat de buitenkant bruin kleurt en er mooie grill-lijnen ontstaan. Het is hierbij wel heel erg belangrijk om de kerntemperatuur van het stuk vlees goed in de gaten te houden. Hoe hoger je kerntemperatuur moet zijn, hoe hoger je de barbeque op moet stoken.

Op welke kerntemperatuur bak je een entrecote?

Voor een very rare entrecote moet de kerntemperatuur 47 ℃ zijn. Een rare entrecote bak je op een kerntemperatuur van 53 ℃. Houd je meer van een medium-rare entrecote? Dan ligt de kerntemperatuur op 58 ℃. En om het vlees medium te bakken moet de temperatuur 63 ℃ zijn. 

Steek de barbecue maar weer aan. BBQStreet is terug met een gloednieuw seizoen volop nieuwe inspiratie en tips.

BBQStreet 2023

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker