In het programma Lekker Lokaal gaat Laura de Grave op zoek naar lokale producten en gerechten. In één van de afleveringen reist Laura af naar Flevoland. Daar maakt ze samen met Boerkok een stamppot die onmisbaar is in de Nederlandse keuken: boerenkool. 

Ingredienten

4
Personen

Boerenkoolstamppot

  • 500 g boerenkool (hele bladeren of gesneden)
  • 1,5 kg aardappelen
  • 1 middelgrote witte ui
  • 85 g walnoten
  • 250 g boerenboter
  • 65 g kappertjes
  • 1 el mosterd
  • 350 g dun gesneden plakjes gerookt ontbijtspek

Extra benodigdheden

  • pureerstamper
  • grote kookpan

Bereidingswijze

Totale tijd: 20 minuten

Stap 1:
Roetsj of snijd (als je hele boerenkoolbladeren gebruikt) de nerf uit de boerenkoolbladeren. Vouw de bladeren op en snijd met een groot koksmes fijn. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken van 4 cm. Snijd de ui fijn.

Stap 2:
Doe de aardappelen in een ruime pan, leg de boerenkool erop en voeg de ui toe. Schenk water erbij tot de aardappelen net onderstaan. Voeg wat zout toe. Breng aan de kook en laat met het deksel op de pan 12 min op middelhoog vuur koken.

Stap 3:
Hak ondertussen de walnoten fijn. Laat de boter smelten in een pan met dikke bodem tot de boter mooi lichtbruin kleurt (beurre noisette), voeg de walnoten en de kappertjes toe. Giet de aardappelen/boerenkool af en stamp ze fijn. Roer de beurre noisette met walnoten en kappertjes door de boerenkoolstamppot. Breng op smaak met mosterd, peper en wat zout.


Stap 4: Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de ontbijtspek op middelhoog vuur in 5 min goudbruin en krokant. Schep de spekjeschips uit de pan en laat op wat keukenpapier uitlekken. Serveer de boerenkoolstamppot met de spekjeschips.

Tip: Laat voor een vegetarische variant het ontbijtspek achterwege.

Check de aflevering van Lekker Lokaal om het recept stap voor stap te volgen > 

Geef je waardering

15
FLEVOLAND_STILL0.jpg