De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

babi pangang met atjar

Zelf babi pangang maken? Chef Perry deelt zijn recept voor de meest krokante babi pangang ooit in het programma Guilty Pleasures.

80 min voorbereidingstijd
45 min kooktijd
Babi Pangang

Een recept van

Perry de Man

Perry De Man

"Met mijn recept maak je de ultieme babi pangang. Dit populaire gerecht is de guilty pleasure van cabaretier Ruben van der Meer. Hiervoor bak ik het buikspek extra krokant. Zo wordt het sowieso de beste versie die hij ooit heeft gegeten.

Meer Guilty Pleasures uitproberen? Bekijk hier alle recepten

Bereidingswijze

Babi pangang

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.  

  2. Schroei de haartjes aan de vetkant van het buikspek weg. Marineer het vlees door de vleeskant goed in te wrijven met de Chinese kookwijn, witte peper, 5 spices en een snuf zout.

  3. Prik vervolgens met een scherp mes of een vleesprikker zoveel mogelijk gaatjes in de vetkant van het buikspek. Smeer in met witte-wijnazijn.

  4. Leg het buikspek met de vetkant naar boven op een groot vel aluminiumfolie. Vouw de randen van het aluminium folie zo strak mogelijk om het vlees heen als een soort ovenschaal. Plaats in een diepe ovenschaal en bestrooi met het grove zeezout. Bak voor 60 min op 180 °C.

  5. Haal het buikspek uit de oven en schraap het zeezout eraf. Zet de oven op de grillstand en grill 20-30 minuten tot de vetkant super knapperig en krokant is.

Babi-pangangsaus

  1. Rasp de knoflook en de gember. Verhit de zonnebloemolie in een steelpannetje. Fruit de knoflook en gember aan.  

  2. Voeg de azijn, ketjap, ketchup en suiker toe en roer het geheel goed door. Verwarm tot de suiker is opgelost en laat een beetje inkoken. Draai dan het vuur uit en laat licht afkoelen. 

  3. Snijd het kroktant gebakken buikspek in dunne reepjes en verdeel over de borden. Lepel de saus over het spek. Serveer met de atjar en een schep witte rijst.  

Atjar tjampoer

  1. Snijd de spitskool en wortel in reepjes. Snijd de bloemkool in roosjes. Snijd de komkommer in halvemaantjes. Pel en snipper de sjalot en snijd de rode peper in ringen.

  2. Verhit een scheutje olie in een steelpan en fruit de kurkuma en gemberpoeder. Voeg de azijn en suiker toe en wacht tot de suiker volledig is opgelost.

  3. Voeg de sjalot, rode peper, bloemkool, spitskool, wortel en komkommer door het azijnmengsel en roer goed door. Zet opzij en laat afkoelen. 

Welk vlees voor babi pangang?

"Babi pangang maak je met buikspek van een varken. Babi pangang betekent dan ook geroosterd varkensvlees in het Maleisisch."

buikspek

Hoe krijg ik het vlees voor babi pangang krokant?

"Het buikspek voor de babi pangang krijg ik krokant door gaatjes in de vetkant te prikken voor het de oven in gaat. Nadat het in de oven is geweest doe ik het buikspek nog zo’n 20 minuten onder de grill." 

vork in buikspek

Hoe maak je saus bij babi pangang?

"Voor een goede babi-pangangsaus heb je niet veel ingrediënten nodig. Door slechts wat zonnebloemolie, ketchup, gember, knoflook, azijn en suiker te laten inkoken, maak ik al de perfecte saus om te lepelen over je babi pangang."

Babi Pangang

Wat eet je bij babi pangang?

"Babi pangang vind ik lekker met atjar. Dit is de perfecte zure tegenhanger bij de ietwat zoete saus. Maak het gerecht helemaal compleet met een lepel witte rijst."

atjar

In dit programma biechten bekende Nederlanders waaronder Dan Karaty, Sergio Vyent en Shirma Rouse hun geheime eetgewoontes op aan 24Kitchen-chef Perry de Man en bereiden ze samen een culinaire versie van hun favoriete gerecht. 

 

guilty pleasures

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker