Goi Cuon (springrolls met buikspek en garnaal)

25
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Voor het buikspek
Meng de suiker en het zout goed door elkaar. Leg het buikspek in een ovenschaal en wrijf het in met het zout/suikermengsel. Dek het af met plastic huishoudfolie en laat het in de koelkast circa 24 uur intrekken. 

Giet het vocht dat uit het buikspek is vrijgekomen weg en droog het buikspek af met wat keukenpapier. Zet de ovenschaal met de vette kant naar boven in een oven op 230    graden en laat het circa 1 uur (halverwege een keer bedruipen met het eigen vet) hier in staan. 

Als het uur voorbij is, zet dan de oven op 120 graden en bak het buikspek nog eens 1 uur. Het buikspek moet namelijk mooi en gaar worden, maar het moet ook weer niet uit elkaar gaan vallen. Snijd het Buikspek in plakken van 5x5 cm en 1-1 cm dik.

Pindasaus
Verhit de olie in een smalle steelpan op medium gasvlam. Zodra de olie net een beetje heet wordt, voeg je de knoflook en de gember toe en bakt dit voor ongeveer 30 seconden tot het begint te geuren.

Voeg de sweet chili sauce, de hoisinsaus, water en pindakaas toe en roer tot alles glad is. Laat zachtjes pruttelen tot de saus indikt. Laat afkoelen.

Blijft in de koelkast een week goed. Als de saus te dik is na bewaren, dan kun je er een beetje water doorheen roeren om hem te verdunnen.

Goi Cuon
Kook de garnalen 3 minuten in kokend water met zout. Laat ze afkoelen en maak ze schoon door de kop, schalen en darmkanaal eraf te halen.

Kook de dunne rijstnoedels 2 minuten in een pan met water en zout en spoel koud af.

Week de rijstvellen één voor één 1 minuut in een bakje met water. Vul de rijstvel 1 centimeter van de bovenste rand met een blaadje sla, noodles, buikspek, wortel, bosui, blaadjes koriander en munt.

Leg een halve centimeter eronder 3 garnalen. Rol de loempia’s op door de bovenste ronding van de rijstvel over de eerste vulling heen te vouwen. Sla dan de zijkanten naar binnen zodat je echt een sigaartje krijgt. Rol dan door zodat de garnalen dan ook inrollen. Totdat er geen rijstvel meer over is. Herhaal dit 12 keer.

Serveren
Serveer met de Hoisin-pindasaus en een bakje vissaus.

Wil je meer goddelijke Vietnamese recepten van Miljuschka? Koop dan nu haar boek Miljuschka's Street Food Vietnam! 

Ingredienten

4
Personen

Voor de springrolls

  • 750 g buikspek
  • 4 el zout
  • 4 el suiker
  • 2 tl olie om mee te bakken
  • 2 teentjes knoflook, gepersd
  • 1 tl vers geraspte gember
  • 3 el sweet chili sauce
  • 2 el hoisinsaus
  • 160 ml water
  • 3 el pindakaas met stukjes noot
  • 36 middelgrote garnalen
  • 300 g dunne rijstnoedels
  • 12 rijstvellen
  • 4 el vissaus
  • 1 g winterwortel, schoongemaakt en in lucifers gesneden
  • 4 bosuitjes, schoongemaakt en in ringetjes gesneden
  • 1 krop lollo bianco sla, schoongemaakt
  • 4 takjes munt
  • 6 takjes koriander

Extra nodig

  • steelpan
  • huishoudfolie
  • ovenschaal
  • keukenpapier
  • kom
  • snijplank
Geef je waardering
25