Ackee and saltfish

10
Makkelijk

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Breng de bakkeljauw in een pan met water aan de kook. Giet af en herhaal dit nog een keer zodat de bakkeljauw minder zout wordt. Haal de bakkeljauw uit het water en laat afkoelen.

Kook de rijst gaar in een rijstkoker. Voeg de tijm toe aan de rijst. 
Pel en snipper de uien. Pel en hak de knoflook. Snijd de tomaten in dunne plakjes. Snijd de peper in kleine stukjes. Verhit de boter in een ruime pan. Voeg de uien, tomaat en peper toe en laat circa 4 minuten fruiten. Voeg de knoflook toe en fruit circa 3 minuten mee. Pluk de vis in kleine stukjes van de graat, voeg toe aan de pan en warm circa 3 minuten door. Voeg als de vis te droog is een eetlepel boter toe. Spoel de ackee voorzichtig af. Voeg de ackee toe, verwarm kort mee terwijl je de pan voorzichtig heen en weer te beweegt.

Joy maakte Ackee & Saltfish, het nationale gerecht van Jamaica. De ackee is een fruitsoort en groeit aan een boom. De vrucht lijkt, nadat hij gekookt is, op roerei. De vis is in dit geval gezouten kabeljauw. Voor de nodige pit wordt de Scotch bonnet pepper gebruikt.

Ingredienten

4
Personen

  • 400 g bakkeljauw
  • 200 g jasmijnrijst
  • 200 g basmatirijst
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 2 tomaten
  • 1 scotch bonnet pepper of madam jeanette
  • olijfolie
  • 50 g roomboter
  • 1 blik ackee (deze tropische vrucht is familie van de lychee)

Extra nodig

  • 1 rijstkoker
Geef je waardering
10