De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

ackee and saltfish

Breng de bakkeljauw in een pan met water aan de kook. Giet af en herhaal dit nog een keer zodat de bakkeljauw minder zout wordt

30 min kooktijd
Ackee and saltfish

Een recept van

Miljuschka Witzenhausen

miljuschka witzenhausen aan de kust

Bereidingswijze

Breng de bakkeljauw in een pan met water aan de kook. Giet af en herhaal dit nog een keer zodat de bakkeljauw minder zout wordt. Haal de bakkeljauw uit het water en laat afkoelen.

Kook de rijst gaar in een rijstkoker. Voeg de tijm toe aan de rijst. 
Pel en snipper de uien. Pel en hak de knoflook. Snijd de tomaten in dunne plakjes. Snijd de peper in kleine stukjes. Verhit de boter in een ruime pan. Voeg de uien, tomaat en peper toe en laat circa 4 minuten fruiten. Voeg de knoflook toe en fruit circa 3 minuten mee. Pluk de vis in kleine stukjes van de graat, voeg toe aan de pan en warm circa 3 minuten door. Voeg als de vis te droog is een eetlepel boter toe. Spoel de ackee voorzichtig af. Voeg de ackee toe, verwarm kort mee terwijl je de pan voorzichtig heen en weer te beweegt.

Joy maakte Ackee & Saltfish, het nationale gerecht van Jamaica. De ackee is een fruitsoort en groeit aan een boom. De vrucht lijkt, nadat hij gekookt is, op roerei. De vis is in dit geval gezouten kabeljauw. Voor de nodige pit wordt de Scotch bonnet pepper gebruikt.

… dat eet hij niet. Is dit oud-Hollandse spreekwoord nog steeds van toepassing? 

In Wat De Boer Niet Kent gaan koks uit alle windstreken de uitdaging aan om onze nuchtere boerengezinnen eens wat anders voor te schotelen dan de Hollandse pot. Een week lang wordt de keuken van de boer overgenomen door hobbykoks en professionele chefs uit andere culturen. Zo krijgen de boeren bijvoorbeeld Surinaamse roti op maandag, Japanse teriyaki op dinsdag, Marokkaanse tajine op woensdag: lukt het de koks de culinaire horizon van de boer te verbreden? Of houdt het boerengezin het voortaan weer veilig bij een AVG'tje?
 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker