Zoete aardappel: met plezier snijden we er massaal frieten van en bakken deze in de oven, frituur of airfryer. Maar hoe maak je de allerlekkerste zoete-aardappelfriet die krokant is van buiten en zoet-zacht van binnen? Hier vind je voor elke bereidingswijze handige tips.
Zo maak je zoete-aardappelfriet extra knapperig
 
  Verschil zoete aardappel en normale aardappel
Hoewel de twee erg op elkaar lijken zijn de zoete aardappel (bataat) en de Hollandse pieper géén familie van elkaar. De zoete aardappel is een knolgewas en onderdeel van de windefamilie. De normale aardappel behoort tot de nachtschadefamilie.
We grijpen de laatste jaren massaal naar de zoete aardappel omdat deze gezonder zou zijn. Qua voedingswaarde schelen de twee echter weinig. De zoete aardappel bevat zelfs meer suikers en koolhydraten dan een normale aardappel. Wel bevat de zoete aardappel meer voedingsvezels wat bijdraagt aan een langdurig verzadigingsgevoel.
Zoete aardappel schillen om friet te maken?
Net als een gewone aardappel hoef je een zoete aardappel niet te schillen voor het maken van friet. Wel even goed afspoelen en vuil verwijderen. Je kunt de schil er dan gewoon om laten zitten. Hiermee behoud je de voedingsvezels en de aardse smaak krijg je er gratis bij.
Zoete-aardappelfriet uit de oven
Het voordeel van het bereiden van de zoete aardappel in de oven is dat er minder olie bij komt kijken dan bij frituren. Snijd hiervoor de frieten in lange repen. Meng de zoete aardappelfrietjes eerst met de olie in een kom, zodat je de olie goed verdeelt over de friet. Verdeel de zoete aardappelfrietjes goed over de bakplaat, zodat ze niet over elkaar liggen. Bak ze voor ongeveer 25 minuten.
Zoete-aardappelfriet uit de airfryer
Aangezien de airfryer een soort mini-oven is, is het hak- en snijwerk precies hetzelfde als bij de oven. Bak de zoete aardappel frieten in een voorverwarmde oven of airfryer op 200 graden Celsius voor 15 minuten. Al is de bereidingstijd afhankelijk van de dikte van je frieten. Hussel de zoete aardappel regelmatig om zodat ze rondom bruin bakken.
Zoete-aardappelfriet uit de frituur
Wil je superknapperige friet? Dan ga je voor de frituur. Snijd hiervoor de zoete aardappel, met of zonder schil, weer in repen. Verwarm de frituur voor op 160 graden Celsius en bak hierin de zoete aardappel zo'n 5 minuten voor. Hierna laat je de aardappels uitlekken. Frituur hierna de zoete aardappel opnieuw 5 minuten maar dan op 180 graden Celsius. Laat uitlekken en bestrooi met kruiden naar keuze.
Extra knapperige zoete-aardappelfrieten maken?
Nog een belangrijk punt: hoe dunner je de frietjes snijdt, hoe groter de kans dat ze knapperig worden. Als je de frietjes na het snijden eerst wast (wat voor meer crunch kan zorgen), droog ze dan goed af. Anders werkt het averechts en worden ze juist slapper.
Ook interessant
- 7x snelle courgette-recepten
- Gaspitten schoonmaken was nog nooit zo makkelijk
- BBQ-recepten die je nog niet eerder hebt gezien
- 7x lekker snelle gerechten voor op je weekmenu
- Etentje op de planning? 6x recept-tips
- 3x culinaire recepten uit het Waddengebied
- Hoe open je een oester?
- Nazomer! 5 zonnige vakantie-gerechten
- Zo geef je eten extra smaak met kruiden (uit eigen tuin)
- Kerstmenu 2024: 10 x favoriete (bij)gerechten met aardappel
- Dit zijn 15 salades waar je je nooit voor hoeft te schamen
- Miljuschka's culinaire hotspots
- Donald Duck's Pannenkoekenrecepten
- Deze snacks passen perfect bij kombucha
- Zo maak je zoete-aardappelfriet extra knapperig
- Omelet maken: zo doe je dat
- Tip! 4x originele multicooker-recepten
- Hoe kook ik een ei? Tips en kooktijden
- 4x comfort food uit de multicooker
- Hoe bak je een zalm?
 
 
 
   
   
 
   
 
   
      