Geschiedenis van marsepein

Marsepein bestaat uit amandelen en suiker. Dit recept is al zo oud als de weg naar Rome. We hebben het te danken aan de Arabieren die dit recept door een overvloed aan amandelbomen al in de 10e eeuw maakten. Door de verovering van de Arabieren van Zuid-Europa kwam het suikergoed ook in Europa terecht.

Tot twee eeuwen terug was marsepein door de prijs van rietsuiker vooral snoepgoed voor de elite. Door de komst van bietsuiker werd het toegankelijk voor een groter publiek. Hoe marsepein zijn weg heeft gevonden tot sinterklaassnoepgoed is niet helemaal duidelijk. 

Budgetvariant

Voor het maken van marsepein heb je amandelen, suiker en een substantie nodig om het zachter te maken. Vaak is dit laatste suikerwater of volgens oud recept: rozenwater of oranjebloesem. Hoe zachter de marsepein, hoe makkelijker je er figuurtjes van kunt maken. Let wel op: hierdoor lever je in op de hoeveelheid amandelen en dus smaak.

We zien steeds vaker dat amandelen tegenwoordig helemaal worden weggelaten en vervangen door wittebonenmeel. Dit is een stuk goedkoper dan amandelen. Wittebonenmeel geeft dezelfde structuur maar zeker niet dezelfde smaak. Hierdoor zijn fabrikanten in staat om tegen lage prijzen 'marsepein' aan te bieden. 

Hoe herken je de budgetvariant? Kijk op het etiket. Wanneer hier 'banketspijs' staat, kun je ervan uitgaan dat het geen échte marsepein op basis van amandelen betreft.