Volle melk versus opschuimmelk
In ‘gewone’ volle melk zit eveneens 3,5 procent vet en eiwit, ontdekken de makers in de aflevering. De ingrediënten van de opschuimmelk en de volle melk komen min of meer overeen; het verschil tussen de melksoorten is volgens de show dus gering.
,,In volle melk zitten twee natuurlijke soorten eiwit: caseïne en serumeiwit. De caseïne bevordert de schuimvorming, het serumeiwit helpt om het schuim stabiel en stevig te houden’’, aldus voedingstechnoloog Jappie de Jong. Dit houdt in dat volle melk van nature al de optimale samenstelling heeft om er de juiste dikte schuim te kloppen voor een latte of cappuccino.
Het verschil tussen de opschuimmelk en normale volle melk zit voornamelijk in de prijs: voor de gewone volle melk betaal je ongeveer 0,95 euro, voor opschuimmelk is de prijs gemiddeld 1,75 euro. Ben je fan van een wat zoetere smaak, dan is de cappuccinomelk wellicht een aanrader vanwege de toegevoegde suiker. Verder betaal je dus vooral voor de illusie van de perfecte Italiaanse koffie, stellen de makers.