Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Specifiek onderzoek naar waarom we eten uit verveling, is nog niet gedaan. Maar volgens Stephan Guyenet, een neurowetenschapper en auteur van het boek The Hungry Brain, is de oorzaak niet zo moeilijk te achterhalen. "Eten is een van de meest krachtige stimulansen voor het menselijke brein'', vertelt hij aan Tonic Vice. "En onze hersenen hebben die stimulansen nodig. Daarom houden we bijvoorbeeld ook zo van videospelletjes en rollercoasters. Als je verveeld bent, word je niet gestimuleerd. Eten zorgt dan voor die broodnodige instant bevrediging. En dat gevoel wordt bovendien versterkt door ongezond eten. Want niet al het eten is even bevredigend.''

Dopamine

Junkfood triggert het beloningssysteem in ons brein, waardoor ons lichaam dopamine loslaat, een neurotransmitter die ons goed doet voelen. Je kan dit proces vergelijken met het effect van cocaïne, zij het in minder extreme mate. Een rauwe stengel selderij heeft dat effect bijvoorbeeld niet of in ieder geval minder. Dopamine werkt nogal verslavend, daarom willen we er steeds meer van en kunnen we dat kommetje chips meestal niet weerstaan.

Daarnaast doen voedingsproducenten er alles aan om hun waren verslavend te maken en daarbij speelt het mondgevoel een belangrijke rol. Er worden miljoenen gespendeerd om te achterhalen wat het meest aangename kraakgehalte is voor chips of het perfecte bruisgehalte in een frisdrank. Die kenmerken bepalen mede het gevoel dat je hersenen overhouden aan een bepaalde drank of snack. De volgende keer dat je het drankje of de snack ziet, ruikt of erover leest, roepen je hersenen die herinnering weer op. Dat kan zelfs fysieke reacties uitlokken, zoals de aanmaak van speeksel.

Hoe kun je eten uit verveling stoppen?

Omdat ongezond eten dus specifiek gemaakt is om ons een goed gevoel te geven en het ook nog eens verslavend is, is het lang niet zo vanzelfsprekend om er zomaar mee te stoppen. Zeker op 'verveelmomenten' waarop onze hersenen hunkeren naar stimulansen. Eigenlijk is het op zo’n momenten vooral belangrijk om beter te leren omgaan met verveling.

Wees jezelf ervan bewust dat je alleen naar de ongezonde snacks grijpt omdat je hersenen een stimulans nodig hebben en niet omdat je honger hebt. Het is een gewoonte die je niet van de ene dag op de andere zult kunnen doorbreken, maar volgens verschillende experts is het wel mogelijk als je het voldoende blijft proberen. 

Probeer ondertussen deze gezonde nuggets met groentefriet - net zo lekker!