Een Thais roerbakgerecht waar we wereldwijd aan zijn verknocht. Zo zul je pad thai in Nederland op zo'n beetje elke Thaise menukaart zien staan. Maar wat is het precies en hoe maak je 'm thuis?
Zelf pad thai maken? Dat doe je zo

Een thais roerbakgerecht
Pad thai betekent letterlijk 'Thais roerbakgerecht'. Het wereldberoemde recept bestaat in de basis uit gewokte noedels met groente, ei en iets van proteïne als vlees, kip, garnalen, tofu of een combinatie. Hieraan wordt een zoetzure saus toegevoegd gemaakt van tamarinde, vissaus en (palm)suiker. Een goede pad thai heeft een goede balans tussen zoet, zuur en pittig.
Van wedstrijd tot nationaal gerecht
De pad thai zou iets minder dan een eeuw oud zijn. Tijdens de tweede wereldoorlog leed Thailand aan een tekort aan rijst. Om de inwoners van genoeg (lekker) voedsel te voorzien begon de overheid een campagne om noedels - een Chinese uitvinding - populairder te maken. Tijdens een wedstrijd om een nieuw, Thais noedelgerecht te verzinnen kwam de pad thai als winnaar uit de bus.
Hoe bereid je een pad thai?
Een pad thai is simpel en snel klaar. Het draait allemaal om timing en de juiste hoeveelheden. De saus op basis van tamarinde, vissaus en suiker wordt vooraf gemengd. Hierna worden de smaakmakers geroerbakt en gekookte noedels toegevoegd. Als allerlaatste gaat de pad thai saus erbij en wordt het geheel afgemaakt met pinda's, een partje limoen en rode peper.
Zelf pad thai maken? Ga aan de slag met 1 van deze 5 recepten.
1. Pad thai met kip
Wil je het gerecht maken met kip? Dan is dit recept van Perry zeker wat voor jou. Hij maakt zijn noedels zelf maar die kan je natuurlijk ook gewoon kant-en-klaar gebruiken.
2. Pad thai met tofu
Liever een variant maken met tofu? Dan wil je aan de slag met de variant van Eveline. Zij bakt de tofu heerlijk krokant. Perfect in combinatie met de zachte smaakvolle rijstnoedels.
3. Pad thai met garnalen en tofu
Pad thai leent zich perfect voor het maken van variaties. Tofu niet genoeg proteïne? Geen probleem. Jamie Oliver voegt ook nog garnalen toe aan zijn recept. Zie hier het noedelgerecht maar dan nog een beetje meer gevuld.
4. Pad thai met garnalen
Geen liefhebber van tofu? Ook voor jou hebben we dé perfecte versie van pad thai. Job & Perry's pad thai is de allermakkelijkste van de 5. Minimale ingrediënten maar optimale smaak. Ideaal voor een doordeweekse of drukke dag.
5. Pad thai groente
Zin in het Thaise noedelgerecht maar dan bomvol groente? Kies dan voor deze variant met heel veel verschillende soorten groenten en paddenstoelen. Hartstikke lekker én hartstikke voedzaam.
Ook interessant
- 7x snelle courgette-recepten
- Gaspitten schoonmaken was nog nooit zo makkelijk
- BBQ-recepten die je nog niet eerder hebt gezien
- 7x lekker snelle gerechten voor op je weekmenu
- Etentje op de planning? 6x recept-tips
- 3x culinaire recepten uit het Waddengebied
- Hoe open je een oester?
- Nazomer! 5 zonnige vakantie-gerechten
- Zo geef je eten extra smaak met kruiden (uit eigen tuin)
- Kerstmenu 2024: 10 x favoriete (bij)gerechten met aardappel
- Dit zijn 15 salades waar je je nooit voor hoeft te schamen
- Miljuschka's culinaire hotspots
- Donald Duck's Pannenkoekenrecepten
- Deze snacks passen perfect bij kombucha
- Zo maak je zoete-aardappelfriet extra knapperig
- Omelet maken: zo doe je dat
- Tip! 4x originele multicooker-recepten
- Hoe kook ik een ei? Tips en kooktijden
- 4x comfort food uit de multicooker
- Hoe bak je een zalm?