Vietnamese rijstvellen zijn licht verteerbaar, laag in calorieën en bevatten geen gluten. Zo biedt het uitkomst voor mensen die op hun gewicht letten of kampen met een glutenallergie. Daarnaast zijn ze in een mum van tijd klaar te maken. Wij hebben een zevental gerechten verzameld waarmee je direct aan de slag kunt. 

1. Rijstcrackers

Deze traditionele Vietnamese crackers worden "banh trang me" of "banh da tom" genoemd. Traditioneel worden ze vers gemaakt maar dit kan ook een stuk sneller. Neem een gedroogd rijstvel en leg in een voorverwarmde oven op een niet al te hoge temperatuur - ze verbranden snel. Draai ze regelmatig om zodat ze egaal bruin worden. Je vindt alle informatie in deze video. Tip: gebruik voor het maken van deze crackers de variant met zwart sesamzaad. Dit geeft het gerecht een licht-nootachtige smaak.

2. Vegan bacon

Als veganist voor altijd afscheid nemen van bacon? Nee hoor. Er is een alternatief! In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je veganistische bacon kunt maken op basis van rijstvellen. Benodigdheden: gedroogde rijstvellen, olijfolie, tamari (of sojasaus), edelgistvlokken, knoflookpoeder, barbecuesaus, maple syrup en paprikapoeder. Snijd de vellen in stukken, week ze lichtjes in water en smeer ze in met de kruidenmix. Plaats ze hierna in een voorverwarmde oven of bak ze in de pan. 

3. Sushi

Sushi zónder zeewier, maar mét rijstvellen. Maak de rijstvellen vochtig met lauwwarm water. Leg hier een laag ijsbergsla op en sushirijst. Kies daarna een vulling naar keuze zoals zalm, tonijn, komkommer en avocado. Rol de rijstvellen zo strak mogelijk dicht en duw ze eventueel aan met een bamboematje waar je wat folie omheen hebt gedaan. Snijd in stukken en serveer met sojasaus en wasabi. 

4. Appeltaart

Goed, misschien niet een echte taart, eerder 'taartrollen' die supersnel te maken zijn. Wat je nodig hebt: appel, kaneel, suiker en rijstvellen. Snijd de appel in stukjes en rol door een kaneel/suikermengsel. Maak de rijstvelllen vochtig in lauwwarm water en vul ze met appel. Draai de rijstvellen op en bak 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden óf doe wat olie in de pan en bak de appeltaartrollen in 15 minuten bruin. 

5. Frituren

Vietnamese loempia's, oftewel: nem rán/imperial rolls/cha gio. Deze worden origineel, dus niet zoals je zie hier bij de loempiakraam op de markt koopt, gemaakt van rijstpapier en níet van filodeeg. Benieuwd hoe je dit zelf thuis kan maken? Hier lees je ons authentieke recept op basis van rijstvellen, glasvermicelli, gehakt, garnaal en vissaus. Serveer met Vietnamese nuoc cham (vissausdressing). Dat recept delen we hier

6. Vietnamese pizza

Dacht je dat je alle variaties op pizza ondertussen had gezien? Guess again. Wij introduceren 'banh trang nuong', een typische Vietnamese streetfood op basis van rijstvellen. Voor het gemak ook wel 'Vietnamese pizza' genoemd. Zo moeilijk als het klinkt, zo makkelijk is het te maken. Leg een rijstvel in de pan op laag vuur, smeer in met een klont boter en klop er een ei op los. Smeer deze uit over het rijstvel. Voeg hierna garnering naar keuze toe. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. Hier wordt lente-ui, stukjes vlees, kaas, chilisaus en paté als topping gebruikt.

7. Glutenvrije samosa

Glutenallergie maar wel gek op Indiase samosa? We hebben de oplossing. Tijdens onze speurtocht stuitten we op dit gerecht. We gebruiken hiervoor dezelfde samosabasis zoals in dit recept wordt uitgelegd. Echter vervangen we het samosadeeg voor rijstvellen. Maak de rijstvellen vochtig met lauwwarm water en vul deze met een handje vol aardappelmengsel. Vouw deze daarna als een crêpe op (driehoek) en vouw dicht. Dip het geheel in olie en leg op een beklede bakplaat. 20-25 bakken in de oven op 200 graden et voilá!