Vietnamese rijstvelloempia’s zijn populair. We vulden ze eerder met buikspek en garnaal, eend en knapperige groenten, krab en tofu. Maar wist je dat je nog veel meer kunt doen met deze rijstvellen dan ze opdraaien tot verse loempia's? Wij delen vijf keer inspiratie.
Wist je nog niet: dit kun je nog meer doen met rijstvellen

Vietnamese rijstvellen zijn licht verteerbaar, laag in calorieën en bevatten geen gluten. Zo biedt het uitkomst voor mensen die op hun gewicht letten of kampen met een glutenallergie. Daarnaast zijn ze in een mum van tijd klaar te maken. Wij hebben een zevental gerechten verzameld waarmee je direct aan de slag kunt.
1. Rijstcrackers
Deze traditionele Vietnamese crackers worden "banh trang me" of "banh da tom" genoemd. Traditioneel worden ze vers gemaakt maar dit kan ook een stuk sneller. Neem een gedroogd rijstvel en leg in een voorverwarmde oven op een niet al te hoge temperatuur - ze verbranden snel. Draai ze regelmatig om zodat ze egaal bruin worden. Je vindt alle informatie in deze video. Tip: gebruik voor het maken van deze crackers de variant met zwart sesamzaad. Dit geeft het gerecht een licht-nootachtige smaak.
2. Vegan bacon
Als veganist voor altijd afscheid nemen van bacon? Nee hoor. Er is een alternatief! In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je veganistische bacon kunt maken op basis van rijstvellen. Benodigdheden: gedroogde rijstvellen, olijfolie, tamari (of sojasaus), edelgistvlokken, knoflookpoeder, barbecuesaus, maple syrup en paprikapoeder. Snijd de vellen in stukken, week ze lichtjes in water en smeer ze in met de kruidenmix. Plaats ze hierna in een voorverwarmde oven of bak ze in de pan.
3. Sushi
Sushi zónder zeewier, maar mét rijstvellen. Maak de rijstvellen vochtig met lauwwarm water. Leg hier een laag ijsbergsla op en sushirijst. Kies daarna een vulling naar keuze zoals zalm, tonijn, komkommer en avocado. Rol de rijstvellen zo strak mogelijk dicht en duw ze eventueel aan met een bamboematje waar je wat folie omheen hebt gedaan. Snijd in stukken en serveer met sojasaus en wasabi.
4. Appeltaart
Goed, misschien niet een echte taart, eerder 'taartrollen' die supersnel te maken zijn. Wat je nodig hebt: appel, kaneel, suiker en rijstvellen. Snijd de appel in stukjes en rol door een kaneel/suikermengsel. Maak de rijstvelllen vochtig in lauwwarm water en vul ze met appel. Draai de rijstvellen op en bak 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden óf doe wat olie in de pan en bak de appeltaartrollen in 15 minuten bruin.
5. Frituren
Vietnamese loempia's, oftewel: nem rán/imperial rolls/cha gio. Deze worden origineel, dus niet zoals je zie hier bij de loempiakraam op de markt koopt, gemaakt van rijstpapier en níet van filodeeg. Benieuwd hoe je dit zelf thuis kan maken? Hier lees je ons authentieke recept op basis van rijstvellen, glasvermicelli, gehakt, garnaal en vissaus. Serveer met Vietnamese nuoc cham (vissausdressing). Dat recept delen we hier.
6. Vietnamese pizza
Dacht je dat je alle variaties op pizza ondertussen had gezien? Guess again. Wij introduceren 'banh trang nuong', een typische Vietnamese streetfood op basis van rijstvellen. Voor het gemak ook wel 'Vietnamese pizza' genoemd. Zo moeilijk als het klinkt, zo makkelijk is het te maken. Leg een rijstvel in de pan op laag vuur, smeer in met een klont boter en klop er een ei op los. Smeer deze uit over het rijstvel. Voeg hierna garnering naar keuze toe. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. Hier wordt lente-ui, stukjes vlees, kaas, chilisaus en paté als topping gebruikt.
7. Glutenvrije samosa
Glutenallergie maar wel gek op Indiase samosa? We hebben de oplossing. Tijdens onze speurtocht stuitten we op dit gerecht. We gebruiken hiervoor dezelfde samosabasis zoals in dit recept wordt uitgelegd. Echter vervangen we het samosadeeg voor rijstvellen. Maak de rijstvellen vochtig met lauwwarm water en vul deze met een handje vol aardappelmengsel. Vouw deze daarna als een crêpe op (driehoek) en vouw dicht. Dip het geheel in olie en leg op een beklede bakplaat. 20-25 bakken in de oven op 200 graden et voilá!
Ook interessant
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen
- 12 praktische tips voor lekker én gezond eten voor weinig geld
- Let op! Deze voedingsregels veranderen per 2025
- Verken Miljuschka’s 13 nostalgische hotspots in Amsterdam