Danny Jansen

Ingredienten

4
Personen

Deeg

  • 225 g bloem
  • 1 mespuntje zout
  • 1 el arachideolie
  • 125 ml warm water

Kipvulling

  • 1 tl kardemompeulen
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 120 g kipfilet
  • 1 lente-uitje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 mespuntje garam masala
  • 1 tl worcestersaus
  • 1 tl mosterd
  • 1 cm gember
  • zout
  • versgemalen peper

Vegetarische vulling

  • 125 g aardappels
  • 40 g doperwten
  • 1 ui
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 rode peper
  • 1 mespuntje kurkuma
  • 1 mespuntje garam masala
  • 1 cm gember
  • 1 limoen
  • zout

Extra nodig

  • 2 l zonnebloemolie om te frituren
  • deegroller

Bereidingswijze

Totale tijd: 50 minuten

Deeg
Maak een kuiltje in de bloem, strooi er zout over en meng in het kuiltje de olie met steeds een beetje bloem. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed tot een soepel deeg. Pak het deeg in in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten op kamertemperatuur.

Kipvulling
Kneus de kardemompeulen. Breng de kippenbouillon met het kaneelstokje, steranijs en de kardemom aan de kook. Zet het vuur laag zodat de bouillon niet meer kookt en leg de kipfilet er in. Pocheer circa 15 minuten tot de filets gaar zijn. Dep de kipfilet droog en pluk het vlees in kleine stukjes. Snijd de lente-ui in dunne ringen. Pel en snijd de knoflook fijn. Meng de kip met garam masala, worcestersaus, mosterd, bosuitjes, gemberrasp en knoflook en breng op smaak met zout en peper.

Vegetarische vulling
Schil en snijd de aardappels in kleine blokjes. Breng een pan water aan de kook en kook de aardappels en daarna de doperwten beetgaar. Spoel ze koud in koud water. Pel en snipper de ui, vijzel het korianderzaad en snijd de peper in stukjes. Verhit een scheut olie in een pan en fruit de kurkuma, garam masala, korianderzaad, ui, gemberrasp, peper, en rasp en sap van de limoen. Voeg de erwten en de aardappels toe, roer door elkaar en breng op smaak met zout.

Samosa’s
Verwarm de frituur tot 180 ºC. Verdeel het deeg in kleine bolletjes en rol ze, bestoven met bloem, dun uit tot cirkels. Snijd de cirkels door tot 2 halve maanvormige deegplakken en vouw ze in de vorm van een frietzakje. Vul ze met een eetlepel vulling en vouw de randen dicht. Druk aan met een vork. Frituur de samosa’s goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Geef je waardering

219
Samosa's