Of het nu gaat om meer groenten eten, minder (geraffineerde) suikers binnen krijgen of een paar pondjes kwijtraken: tijdens de hele maand januari (én natuurlijk daarna!) helpen wij jou met je goede voornemens. Zo kun je lekkere recepten verwachten, handige tips en weetjes, maar ook elke dag een quizvraag met uitgebreid antwoord, om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen. Doe je mee? 

Vraag 18. Welk keurmerk garandeert vis uit de beste omstandigheden?

  • A. ASC
  • B. MSC
  • C. Allebei

 

                                            Klik hieronder voor de lekkerste visrecepten:

Het juiste antwoord: C. Allebei. ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council en is een keurmerk voor kweekvis. Dit keurmerk probeert de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen en heeft onder andere regels voor minder antibiotica, duurzamer voer en betere werkomstandigheden voor personeel. Ook zit in het voer minder vismeel en meer plantaardige ingredienten.

MSC is het broertje van het ASC-keurmerk en is van toepassing op wilde vis afkomstig van duurzame visserij. Hierbij worden visstanden duurzaam beheerd, gezorgd voor zo min mogelijk bijvangst en wordt zo min mogelijk schade gebracht aan het leven in de zee. Het keurmerk houdt overigens geen rekening met dierenwelzijn. Concreet betekent dit dat visserijen die in aanmerking willen komen voor dit keurmerk, moeten voldoen aan de volgende punten:

  • Geen overbevissing op het visbestand
  • Behoud van het ecosysteem
  • Goed en doeltreffend beheer van de visserijactiviteiten

Meer weten over eten? Kijk dan elke dag op Facebook.com/24Kitchen voor een nieuwe vraag + weetjes!

De Frisse Start-quiz is tot stand gekomen in samenwerking met AD Koken & Eten