Wat is bruisend water?
Bruisend water, ook wel sodawater of spuitwater genoemd, is (mineraal)water waar onder druk koolstofdioxidegas aan toegevoegd is. Zodra dit gas in het water is opgelost wordt er koolzuur gevormd. Dit proces wordt ook wel carbonatie genoemd. Er ontstaan kleine belletjes waardoor het water bruisend wordt. Je kunt koolzuurhoudend water kopen in voorverpakte flesjes, maar er bestaan ook koolzuurpatronen waarmee je plat water bruisend kan maken.
Waarom is de smaak anders?
‘Gewoon’ plat water is duidelijk anders dan de bruisende variant. Niet alleen geven de bubbels in je drankje een andere sensatie, de smaak is ook heel anders.
Koolzuursensatie
De sensatie die je ervaart als je koolzuurhoudend water drinkt wordt veroorzaakt door een chemische reactie. Koolstofdioxide (CO2) wordt omgezet naar koolzuur. Dit ervaar je als een tintelend gevoel op je tong.
Zure smaak
De pH-waarde van spuitwater ligt tussen de 3 en 4. Dit komt door het koolstofdioxidegas. De waarde van dit gas is lager dan die van kraanwater. Dit verklaart waarom de bruisende variant soms een klein beetje zuur kan smaken.
Toch smaakt niet al het bruisende water zuur. Fabrikanten kiezen er soms voor om de zuurdere smaak te compenseren met andere stoffen. Stoffen zoals natriumchloride komen van nature voor in mineraalwater, maar kunnen ook kunstmatig toegevoegd worden om een natuurlijk smaakprofiel na te bootsen. Of in het geval van bruiswater; een andere smaak te compenseren.
Effecten van bruisend water op je lichaam
Het drinken van water is erg belangrijk. Je zou denken dat enkele luchtbelletjes geen effect kunnen hebben op je lichaam. Toch is dit wel het geval. .
Gebit
Koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank hebben een negatief effect op je gebit. Maar geldt dit ook voor koolzuurhoudend (mineraal)water? Je gebit reageert op de zuurtegraad van bruiswater. Het tast het tandglazuur een klein beetje meer aan dan plat water met een neutrale pH-waarde. Dit verschil is echter verwaarloosbaar.
Koolzuurhoudend frisdrank is daarentegen wel schadelijk voor je tanden. Het tast je tandglazuur tot wel 100 keer meer aan dan sodawater. Koolzuur in combinatie met suiker zorgt in het bijzonder voor tanderosie.
Hongerhormoon
Volgens proefdieronderzoek van de Birzeit Univeristy zouden koolzuurhoudende dranken een stimulerend effect kunnen hebben op het hongergevoel. Het hongerhormoon ghreline wordt door het drinken van frisdrank of bruiswater gestimuleerd. Dit betekent dat je mogelijk meer honger zult ervaren bij het drinken van koolzuurhoudende dranken dan bij het drinken van plat water.
In een aanvullende kleinschalige studie wordt dit effect ook bij mensen waargenomen. Er is echter nog meer onderzoek nodig om deze resultaten te echt te kunnen bewijzen.
Zo wordt voldoende water drinken een eitje
Per dag moet je anderhalf tot twee liter water drinken. Wanneer je plat water niet lekker vindt, is deze vuistregel lastig na te leven. Dan kan bruiswater zo nu en dan uitkomst bieden.
‘Gewoon’ plat water is de meest gezonde keuze, maar voor de afwisseling is een glaasje bruiswater een prima optie. Met name als alternatief voor suikerrijke frisdranken.