Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
Een bitterbal op een feestje. Dat hoort erbij, toch? Sinds een paar jaar is dat echter minder logisch. 850.000 Nederlanders zijn inmiddels vegetariër. Dit is veel, zeker als je het vergelijkt met acht jaar geleden toen het er nog zo’n 200.000 minder waren. Dit grote aantal vegetariërs is ontzettend positief, vinden sommigen. "Worden we niet allemaal vegetariër, dan zal de wereld vergaan'', kopt Trouw.
Uit vele rapporten is de afgelopen tijd namelijk duidelijk geworden hoe slecht vleesconsumptie voor het milieu is. Zo staat een kilo rundvlees volgens de NOS gelijk aan 180 kilometer autorijden. Het inperken van de vleesindustrie zorgt voor vermindering van CO2-uitstoot en daarnaast ook voor afname van land- en watergebruik. Die vegetariërs zijn lekker bezig dus, niet alleen voor de dieren ook voor onze toekomst.
Negatief
In eerder onderzoek vond Cramwinckel iets opvallends: Wanneer een vleeseter wordt gevraagd wat ze over het algemeen van vegetariërs vinden, hebben vleeseters geen negatieve gevoelens over vegetariërs. Maar op het moment dat eerst de vraag 'Hoe denk je dat een vegetariër over jou als vleeseter denkt?' gesteld wordt en pas daarna de eerste vraag herhaald werd, waren de vleeseters opeens heel negatief. Blijkbaar word je als vleeseter dus pas negatief over een vegetariër als je nadenkt over wat die vegetariër van jou vindt.
In haar eigen onderzoek wilde Cramwinckel onderzoeken of vleeseters zich ook daadwerkelijk bedreigd voelen door vegetariërs. Dit heeft ze onderzocht door een groep proefpersonen een stukje komkommer of een plakje worst aan te bieden. De proefpersonen die de worst niet aannamen, werd gevraagd om uit te leggen of ze dit besloten hadden omdat ze niet van worst houden of omdat ze vlees 'fout' vinden. Deze reacties werden getoond aan de andere kandidaten. Hieruit bleek dat de proefpersonen die vlees 'fout' vonden, als irritanter bevonden werden.